1. Actueel
  2. Ervaringskennis of ervaringsdeskundigheid?

Ervaringskennis of ervaringsdeskundigheid?

Vaak worden de termen ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid door elkaar gebruikt. Wat is het verschil tussen deze begrippen? En waarom kan het voor organisaties van toegevoegde waarde zijn om te werken met jongeren of ouders die ingrijpende dingen hebben meegemaakt? En hoe benut Augeo Foundation die ervaringskennis?

Ervaringen heeft iedereen. Die ervaringen delen of erover praten maakt nog niet dat je kennis of deskundigheid hebt. Ervaringskennis gaat een stap verder. Dan heb je kennis over je eigen ervaringen en kan je daar samenhangend over vertellen. Je weet bijvoorbeeld wat het effect is geweest van de nare ervaring die je als kind hebt meegemaakt op je functioneren. Die kennis creëer bijvoorbeeld door te reflecteren op je ervaringen of er meer over te lezen. Het doel van het delen van ervaringskennis is dat mensen zich bewust worden van de gevolgen van ingrijpende ervaringen.

Als wij het hebben over ervaringsdeskundigheid, dan heeft iemand met behulp van een opleiding professionele vaardigheden geleerd om zijn of haar ervaringskennis breder en voor langere termijn doelen in te zetten, zoals bijvoorbeeld in de vorm van hulp, onderzoek, lobbywerk of het geven van trainingen.

Waarom zou je werken met ervaringskennis?

Augeo Foundation zet ervaringskennis in omdat wij willen dat er echt geluisterd wordt naar kinderen, jongeren en ouders met ingrijpende ervaringen. De expertise en ideeën van kinderen en jongeren (en ouders) zelf zijn hierbij heel belangrijk. Augeo benut daarom naast wetenschappelijke kennis en kennis van professionals ook ervaringskennis van jongeren en ouders met ingrijpende ervaringen als derde bron van kennis.

Daarnaast komt ervaringskennis vaak beter binnen bij de toehoorder, kan het voor degene die zijn of haar verhaal deelt helend zijn en veerkracht bevorderen. En tot slot kunnen mensen met ervaringskennis fungeren als een voorbeeldfiguur, het geeft hoop.

‘Ik merk tijdens het geven van de gastlessen dat studenten echt geraakt zijn en dat mijn verhaal hen motiveert aan de slag te gaan. Het is voor mij ook goed om te merken dat mijn ervaringen anderen weer kunnen helpen. Daarmee helpt het mij zelf ook in mijn proces.’
Lid Augeo Jongerentaskforce

Hoe werkt Augeo Foundation met ervaringskennis?

Ten eerste zijn er de jongeren van de Augeo Jongerentaskforce. Allemaal hebben zij op de een of andere manier te maken gehad met ingrijpende ervaringen. Ze zetten hun kennis in door bijvoorbeeld te adviseren bij nieuwe producten, lobby en onderzoek en door hun ervaringen en geleerde lessen te delen in gastlessen te geven op mbo- en hbo-scholen. Enkele van de jongeren zijn in opleiding tot ervaringsdeskundige.

Ten tweede heeft Augeo een ouderpanel. Deze ouders consulteren we bijvoorbeeld bij het maken van animaties of andere producten en projecten.

En als derde werkt Augeo veel samen met andere organisaties die veel doen met ervaringskennis. Denk bijvoorbeeld aan Villa Pinedo en het Kinderrechtencollectief. Want om veranderingen te bewerkstelligen is draagvlak nodig.

Child Protection Policy

De veiligheid van kinderen, jongeren en ouders staat bij Augeo Foundation altijd voorop. Wanneer we werken met kinderen, jongeren en ouders zal dat altijd op een veilige en verantwoorde manier moeten gebeuren. We handelen altijd in lijn met het Internationaal Verdrag voor de rechten van het Kind. Daarom werken wij zelf, en de mensen met wie we samenwerken volgens een Child Protection Policy.

Meer weten over ervaringsdeskundigheid?

Wat voegen ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid toe? - NJI.nl