1. Actueel
  2. Hoe blijf je gezinnen waar het onveilig is steunen?

Hoe blijf je gezinnen waar het onveilig is steunen?

Het is al lange tijd in het nieuws: gezinnen waar het niet veilig is, krijgen vaak niet de hulp die nodig is om hun thuissituatie weer veilig te maken. Maar wat kun je hiermee als professional? Moet je dan maar niets doen voor de kinderen en ouders?

Begin oktober kwam de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met een rapport over Veilig Thuis. Daaruit blijkt dat het Veilig Thuis-organisaties nauwelijks lukt om de taken waar wettelijke termijnen voor zijn op tijd uit te voeren. Alleen als Veilig Thuis na een eerste screening constateert dat sprake is van acute onveiligheid, wordt een melding meteen opgepakt. Andere meldingen moeten wachten. Dit zijn ook meldingen over ernstige structurele mishandeling of verwaarlozing. Veilig Thuis kampt – net als veel andere organisaties – met een personeelstekort. Zij bieden zelf geen hulp aan de gezinnen, maar verwijzen door. En iedereen weet, de wachtlijsten in de zorg zijn lang. Niemand kan huiselijk geweld alleen stoppen: Veilig Thuis niet, de hulpverlening ook niet. Samenwerken is dus essentieel. Maar belangrijker is nog: iedereen kan wel iets betekenen voor deze kwetsbare gezinnen waar veiligheid op het spel staat, door hen niet los te laten.

Eline en Myrthe, beide van werkzaam bij Veilig Thuis, en hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning, vertelden bij Jinek waar zij tegenaan lopen.

Bekijk de uitzending ›

Wat kun je als professional zelf doen na een melding?

Melden is niet iets wat je zomaar doet. De meldcode is niet voor niets een stappenplan wat zorgvuldig doorlopen moet worden. Pas in de laatste stap doe je – als je vermoedens van onveiligheid zijn blijven bestaan – een melding bij Veilig Thuis of organiseer je zelf hulp. Maar, er is dus meestal niet direct hulp voor het kind, het gezin of de oudere. Hoe kun je dan toch zorgen voor veiligheid? Wie monitort dit? Wie is daar verantwoordelijk voor? En stel het loopt toch weer uit de hand, wat dan?

Hier lees je 7 tips voor professionals, bij het zorgen voor veiligheid na een melding. Want iedereen heeft een rol in het zichthouden op veiligheid en kan in de tussentijd iets doen voor een gezin.

Bekijk de tips ›