1. Actueel
  2. Dwingende controle – Hoe herken je dat?

Dwingende controle – Hoe herken je dat?

Intieme terreur, coersive control, dwingende controle; recent kwamen deze termen veel voorbij in de media, onder andere met het recente artikel over Wim Hof (The Iceman) en de film ‘It ends with us’. Maar wat is dwingende controle precies, hoe kun je het herkennen en wat kun je doen als professional als je hiermee te maken hebt in je werk?

Bij intieme terreur of dwingende controle zoals het ook genoemd wordt, is er sprake van een machtsverschil tussen de partners. Eén partner oefent dwang en controle uit op zijn of haar partner en eventueel de kinderen. Door de vrijheid te beperken, te isoleren en door het gebruik van, vaak ernstig, geweld, ook seksueel. Het slachtoffer en de kinderen voelen zich continu bedreigd en onveilig.

Intieme terreur is een lastig te herkennen vorm van huiselijk geweld. Omdat de aanpak die je bij andere vormen van huiselijk geweld (bijvoorbeeld fysiek geweld) inzet juist heel erg schadelijk kan zijn bij dwingende controle, is het heel belangrijk dat professionals deze vorm van huiselijk geweld herkennen.

Wat kan helpen bij het herkennen van intieme terreur?

  • Wanneer je als professional werkt met gezinnen waar geweld speelt, helpt het als je meer begrijpt over het soort geweld dat er speelt en welke hulp daarbij het beste werkt. Het online magazine over gezinsprofielen helpt professionals bij het in kaart brengen van het geweld en welke hulp daarbij het beste werkt.
  • Augeo Foundation maakte samen met Filomena een animatie over dwingende controle. De animatie geeft inzicht in wat er gebeurt met de mensen die het overkomt en hoe je als hulpverlener of als slachtoffer de rode vlaggen herkent. De animatie is bedoeld om uit te leggen wat deze vorm van geweld inhoudt en om het gesprek erover te openen, zowel met ketenpartners als cliënten. Er is tevens een Engelstalige versie van de animatie.
  • De educatieve film ‘Zij lijkt het probleem te zijn’ van documentairemaker Sanne te Pas laat zien hoe dit intieme terreur ontstaat, hoe je het signaleert en wat er aan te doen is. 

Onderzoek naar geweld in relaties bij jongeren

Uit Europees onderzoek blijkt dat de helft van de jongeren te maken krijgt met geweld en ernstige conflicten in hun romantische relaties. Dat is niet alleen heel veel, maar ook heel ernstig. Want geweld in relaties kan negatieve gevolgen hebben op heel veel vlakken. Het beïnvloedt hun mentale en lichamelijke welzijn, hun schoolprestaties en het gevoel van veiligheid. Er start nu een onderzoek naar hoe het gesteld is met de relaties van jongeren in Nederland.