Hoe praat je met kinderen over mishandeling?

We vinden het maar wat moeilijk, praten met kinderen die mishandeld worden. En begrijpelijk, er is niet één te volgen script of handleiding voor.

Met haar pas verschenen boek “Praktijkboek praten met kinderen over kindermishandeling” hoopt Marike van Gemert haar missie weer een stap verder te brengen

De stem van een kind

Marike van Gemert wil dat de stem van kinderen een vanzelfsprekende plek in het traject krijgt, van de eerste signalen van mishandeling tot de hulpverlening en het liefste ook nog de evaluatie daarvan. Zodat er naar kinderen geluisterd wordt. En de sleutel daarvan? Die ligt bij de professionals. Je kan niet van kinderen vragen dat zij uit zichzelf met hun verhaal naar buiten komen, is wat je uit haar boek opmaakt. Haar boek biedt professionals concrete handvatten om het gesprek aan te gaan. 

Geweld en geschreeuw

Het eerste deel van het boek beschrijft de realiteit waar zo’n 1 op de 30 kinderen dagelijks mee te maken heeft.  Wat betekent het om op te groeien met geweld, bedreigingen of verwaarlozing? Wat zijn veel voorkomende gevoelens en reacties van kinderen die thuis dag in dag uit geschreeuw ervaren, of opgroeien met een ouder met een verslavingsprobleem? Daarnaast bevat het boek informatie over de meldcode, de wetten en organisaties waarmee je te maken krijgt bij de aanpak van kindermishandeling. (tekst gaat verder na beeld)

Hoe en waarom

Vervolgens gaat het boek in op gesprekstechnieken en drie belangrijke pijlers: de verschillende doelen van het gesprek, het belang van veiligheid en vertrouwen in contact met het kind, en het bespreken van je professionele verantwoordelijkheid.  Hoe stel je een kind in staat om zijn verhaal te doen en daar goed naar te luisteren? En wat is precies de reden dat je in gesprek gaat met een kind? Het boek geeft veel voorbeelden hoe je op de juiste manier het gesprek aangaat, maar ook welke valkuilen en dilemma’s je kunt tegenkomen.

Toegankelijk

Het boek bestaat uit een goede balans van theorie en praktijk, met zowel inhoudelijke informatie als verdieping over concrete situaties. Het is een toegankelijk boek, met enorm veel praktijkvoorbeelden en ervaringsverhalen. Dit maakt het sprekend, de tips relevant en breed toepasbaar. Door de vele voorbeeldconversaties heb je na het lezen het gevoel alsof je tientallen gesprekken hebt geoefend. Een aanrader dus!
Wil je meer weten over het boek en bestellen? Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook

Eriki van zelfde

'Blijf mens met elkaar. Alleen dan kun je kinderen helpen.'

Eric van 't Zelfde, bekend van tv-programma Dream School vertelt. Lees het verhaal van Eric

Meldcode, wat is het

Wat is de meldcode?

Wat is het basismodel? Meldrecht of meldplicht? Bekijk de animatie 'Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling' Lees meer

Kindermishandeling

Kindermishandeling vindt meestal binnen de huiselijke kring plaats. Lees meer