1. Actueel
  2. Introductie van de Child Safety Code nu ook op Sint Maarten

Introductie van de Child Safety Code nu ook op Sint Maarten

Veilig en beschermd opgroeien is, ook op Sint Maarten, geen vanzelfsprekendheid. In een onderzoek van UNICEF Nederland naar de situatie van kinderen op Sint Maarten (2020) gaf 85% van de geïnterviewden aan dat geweld tegen kinderen en vrouwen een groot probleem is op het eiland. De nasleep van de verwoestende orkaan Irma in 2017 heeft de risico’s op geweld in gezinnen vergroot. Inmiddels is er veel verbeterd, mede dankzij inzet van professionals, instanties en ook van de ouders en jongeren.

Sinds 2020 werken UNICEF Nederland, de overheid van Sint Maarten en Augeo Foundation samen aan het versterken van het kinderbeschermingssysteem (met steun en middelen uit het Wereldbank Trustfund voor Sint Maarten). De samenwerking startte met een adviesrapport van Augeo Foundation voor de overheidswerkgroep ‘Child Protection Working Group’.

Child Safety Code

Het meest recente wat er bereikt is, is de ontwikkeling van de Child Safety Code in 2023. Dit 5-stappenplan voor professionals is deels te vergelijken met de Meldcode. De code, inclusief een implementatieplan, is toegespitst op vijf sectoren (onderwijs, zorg, justitie, sociale sector, sport). Augeo Foundation ondersteunde de Child Protection Working Group bij de vraag hoe de code eruit zou moeten zien voor Sint Maarten en wat nodig is voor implementatie. Zo is er meer aandacht voor preventie in deze code.

In mei zijn met ondersteuning van Augeo workshops georganiseerd met vertegenwoordigers uit de zorg, sociaal domein  en het onderwijs. Hierbij is de vertaalslag gemaakt naar hoe de stappen er voor hun sector uit moet komen te zien en is dit vertaald naar beroepsspecifieke richtlijnen. Het waren hele waardevolle levendige discussies met zeer betrokken en enthousiaste professionals. In de workshops werd geoefend met voorbeelden uit de toolkits die Augeo voor Aruba en Curaçao ontwikkelde, over bijvoorbeeld gespreksvoering en omgaan met signalen, Al is de context natuurlijk in ieder land verschillend.

Wat is er nog meer bereikt?

  • Iedereen betrokken:
    Omdat de verschillende departementen die betrokken zijn bij het onderwerp kindermishandeling, goed te laten samenwerken is een Nationaal Child Protection Platform (NCPP) opgezet. De continuering van deze werkgroep is in wetgeving verankerd, een duurzame verandering dus! Om de mening van kinderen en jongeren te betrekken bij beleid is met ondersteuning van UNICEF Nederland een Youth Sounding Board opgericht om advies te geven aan het NPCC.

  • Kennisdeling met Magazine:
    Onder professionals leven veel vragen over kindermishandeling, huiselijk geweld en passende hulp. Om de kennisdeling te bevorderen, bewustzijn te vergroten en goede voorbeelden te delen onder professionals is, met ondersteuning van Augeo Foundation, het Growing up Safe – Sint Maarten magazine opgezet. Samen met Augeo zijn er 6 online edities en 2 print-edities gepubliceerd. Inmiddels vindt de productie en financiering ook geheel plaats op Sint Maarten.

  • Ondersteunen Positief ouderschap:
    Met inzet van Unicef is een op maat gesneden Positive Parenting Programma opgezet waarbij 52 facilitators getraind zijn om ouders op een laagdrempelige manier informatie te geven en te ondersteunen in hun ouderschap. Ook in gevangenissen kunnen gedetineerde ouders hier gebruik van maken.

  • Professionaliseringsslag:
    Een groot resultaat van het huidige project is de professionalisering van het systeem van ‘doorverwijzing en case management'. Nadat bij het meldpunt kindermishandeling (dit is de Voogdijraad op Sint Maarten) een melding wordt gedaan van vermoeden van kindermishandeling, wordt onderzoek gedaan naar de situatie en bekeken wat de beste vorm van hulp voor het kind en het gezin is. In het huidige project is de professionaliteit versterkt, onder meer door training in ‘safety planning’, het helpen werken met standaardformulieren, het ontwikkelen van een werkprocedure voor doorverwijzing (stroomdiagram) en het verbeteren van het administratiesysteem.

    In 2023 is ook een brede groep van social workers van o.a. schoolorganisaties getraind in ‘safety planning’ om hiermee de aanwezige capaciteit van professionals die gezinnen kunnen ondersteunen optimaal te benutten. Uniek aan de werkwijze van het meldpunt is de manier waarop na een melding zo veel als mogelijk een veiligheidsplan wordt gemaakt samen met het gezin en samen met professionals die het gezin al kennen, bijvoorbeeld uit het onderwijs of maatschappelijk werk.

  • Introductie Handle with Care:
    In 2022 is dit geïntroduceerd om sneller steun te organiseren voor kinderen op school nadat de politie thuis is langs geweest in verband met huiselijk geweld. Het meldpunt en alle scholen hebben hiervoor een samenwerkingsprotocol afgesloten.

  • Kindcheck:
    Deze is in 2022 geïntroduceerd, zodat het bewustzijn en signalering via oudersignalen vergroot wordt bij organisaties zoals de GGZ, verslavingszorg, Spoedeisende Hulp ziekenhuizen.


De reacties vanuit Sint Maarten zijn zeer positief en enthousiast. Niet alleen van de instanties en professionals, ook van de ouders en jongeren. Over en weer leren we veel van elkaar. Fijn om hier vanuit Augeo Foundation aan bij te dragen!