1. Actueel
  2. Onderzoek toont impact van ontoegankelijk openbaar vervoer op leven van jongeren

Onderzoek toont impact van ontoegankelijk openbaar vervoer op leven van jongeren

Het online platform State of Youth NL geeft jongeren een stem. Onlangs is de mening van jongeren gevraagd over het openbaar vervoer in Nederland. Als je geen goede toegang tot het openbaar vervoer hebt, is meedoen aan school, werk of sociale activiteiten veel moeilijker. Wat zijn de ervaringen van jongeren en welke oplossingen zien zij om deze ervaringen te verbeteren? Dat is te lezen in het rapport ‘Iedereen ingecheckt’.

Lotte Prins, voorzitter van de Nationale Jeugdraad (NJR): ‘Dit onderzoek laat zien hoeveel impact ontoegankelijk OV heeft op het sociale en werkende leven van jongeren. Het gaat niet alleen om ‘simpel’ van A naar B komen, maar om volledig mee kunnen doen aan de maatschappij voor iedere jongere. Geen vrienden kunnen bezoeken, niet naar school gaan of die geweldige stage mislopen omdat het OV tekort schiet? Dat is onacceptabel. Dit onderzoek brengt duidelijk naar voren: Het is tijd om nieuwe keuzes te maken en samen met jongeren de OV-problemen echt aan te pakken!’

Iedereen ingecheckt

Uit het onderzoek ‘Iedereen Ingecheckt’ van het jongerenpanel over mobiliteit en openbaar vervoer blijkt dat 74% van de jongeren (weleens, 60% of vaak, 14%) problemen met het openbaar vervoer ervaart. Verder blijkt dat meer dan de helft (54%) van de jongeren (12 tot en met 29 jaar) die gebruik maakt van het openbaar vervoer, het OV duur vindt. Andere woorden die door veel jongeren in het onderzoek worden gekozen over OV zijn: Druk (49%), Gedoe (36%) en Onzeker (23%). Naast deze associaties vinden jongeren het OV ook Handig (41%), Milieubewust (31%) en Snel (22%).

Recht op voldoende mobiliteit

Voorzitter Marc Dullaert van Kids-Rights: ‘Het nieuwe kabinet stelt dat iedereen recht heeft op voldoende mobiliteit. Het kabinet wil dit zo houden voor komende generaties. Maar de uitkomsten van dit onderzoek maken duidelijk dat nu al de toegang van jonge mensen tot het OV enorm beperkt is, en daarmee hun deelname aan de maatschappij. Daar komen forse bezuinigingen van datzelfde kabinet op het OV bovenop. Die treffen kwetsbare groepen als scholieren en studenten hard. Laten kabinet en provinciale overheden aan de slag gaan met de uitkomsten van dit onderzoek, en hierbij goed luisteren naar jongeren. Problemen van jongeren kun je alleen echt oplossen door ze zelf te betrekken bij het vinden van oplossingen, en door in te zien dat het OV geen kostenpost is, maar een cruciale investering in mensen!’

Oplossingen van jongeren

Jongeren dragen in het onderzoek ook oplossingen aan, waaronder: Kosten verlagen (21%); Betere verbindingen (15%); Betrouwbaarder (9%). Zo willen ze: ‘Meer dagkaarten en kortingsregelingen voor jongeren en lage inkomens; Studentenreis-product voor álle scholieren en studenten, ongeacht onderwijstype; Meer bustrajecten met kleinere bussen richting dorpen; Zorg dat scholen altijd goed bereikbaar zijn met het OV; Altijd een alternatief verzorgen bij uitval laatste trein/bus/metro/tram; Stempelkaart voor koffie bij vertragingen’.

Schuurt met kinderrechtenverdrag

Jongeren geven op een schaal van 0 tot 100 gemiddeld een score van 39 voor de manier waarop er naar hun mening geluisterd wordt bij onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. Onder jongeren die problemen ervaren in het openbaar vervoer, is dit een score van slechts 33. De uitkomst dat jongerenparticipatie in Nederland duidelijk tekort schiet, schuurt volgens State of Youth NL met het kinderrechtenverdrag.

In de komende tijd zal State of Youth NL ook andere, uiteenlopende thema’s aan de orde stellen, van betaalbare woningen en geldnood tot mentale problemen. Stichting KidsRights is initiatiefnemer van State of Youth NL en vormt hiervoor een coalitie met Nationale Jeugdraad (NJR), Maatschappelijke Diensttijd (MDT) en Augeo Foundation.

 

Meer over State of Youth NL: https://stateofyouth.org/nl