1. Actueel
  2. Over buitensluiten, kwetsen, schelden en Gossip Girl

Over buitensluiten, kwetsen, schelden en Gossip Girl

#Dagtegenpesten

Kinderen tussen de 8 en 12 jaar hadden het vorig jaar het meest met de Kindertelefoon over pesten. De inhoud van de gesprekken liep uiteen van grapjes over pesten tot TikTok-roddelkanalen geïnspireerd op Gossip Girl.Wat kun je doen als leerkracht of professional als je te maken hebt met een kind dat gepest wordt of dat zelf een pester is?

Zie of vermoed je pestgedrag? Niets doen is dan geen optie. Wie pesten negeert of niet serieus neemt, geeft het signaal af dat pesten oké is. Langdurig gepest worden is een voorbeeld van een ingrijpende jeugdervaring. Pesten kan negatieve gevolgen hebben op onderwijsresultaten, de mentale gezondheid en zelfs de ontwikkeling van het brein van gepeste én pestende kinderen. Het is dus belangrijk het serieus te nemen. Wat kun je doen als professional?

#Mijnpestverhaal

Laten we eerst starten met een voorbeeld. De ouders van Anashya zijn slachtoffer geworden van de toeslagenaffaire. Daardoor hebben ze het niet zo breed thuis en loopt ze bijvoorbeeld wat vaker in dezelfde kleding. Anashya wordt daarom gepest. In deze video van minder dan 2 minuten vertelt ze haar verhaal én de positieve rol van de maatschappelijk werker van de school.

Hoe kun je pesten herkennen?

Pesten is een vorm van agressie waarbij geprobeerd wordt om iemand steeds opzettelijk pijn te doen. Dat kan online en offline, fysiek en psychisch. De Stichting Stop Pesten Nu maakte een factsheet over pesten op school. En het Nederlands Jeugdinstituut heeft een heel dossier over het onderwerp ‘Pesten’, met daarin goede informatie over het herkennen van pesten en tips wat je als professional kan doen: