1. Actueel
  2. Wie doet wat? En mag ik die informatie zomaar delen?

Wie doet wat? En mag ik die informatie zomaar delen?

Om de zoveel tijd is het in het nieuws. Een calamiteit in een gezin waarbij het enorm uit de hand is gelopen. Vaak zijn er meerdere hulpverlenende instanties bij betrokken. Wie is waar verantwoordelijk voor? Hoe werk je samen? Wat mag je delen en hoe dan?

Toezicht Sociaal Domein en Augeo Foundation ontwikkelden samen een gratis online oefencasus ‘Samen leren van calamiteiten’ waarin je de casus van de familie Smit volgt waar zich een calamiteit voltrekt. Bij de oefencasus zit een handreiking voor nabespreking in team- of samenwerkingsverband. Doel is het bewustzijn en de competenties van de professionals werkzaam in de wijk te vergroten en het samenwerken aan veiligheid in kwetsbare gezinnen te verbeteren.

Informatie wel of niet delen?

In de oefencasus komt ook aan de orde wat je wel of niet mag delen met anderen. Iedereen heeft te maken met privacywetgeving (AVG) en veel professionals hebben een beroepsgeheim. Zij mogen in principe geen informatie over de cliënt aan anderen geven. Maar als er een (vermoeden van) huiselijk geweld of kindermishandeling is, geldt er een uitzondering. In dat geval is het toegestaan om zonder toestemming van de cliënt te overleggen. Dat mag alleen als de informatie noodzakelijk is om het huiselijk geweld of de kindermishandeling te stoppen, of een redelijk vermoeden daarvan te onderzoeken. De professional dient hierbij het stappenplan in de meldcode te gebruiken. Deze uitzondering staat specifiek vermeld in het meldrecht bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Het meldrecht staat in artikel 5.2.6 van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015.