Afgelopen week stond alweer onze derde stelling online “Kinderen van gescheiden ouders moeten meer begrip hebben voor hun ouders”. 86% van jullie is het niet met de stelling eens!

Gevoelens een plek

Toch vonden jullie deze stelling lastig om in te vullen. Er spelen namelijk nogal wat factoren mee. Zoals de leeftijd van het kind en hoeveel hij of zij meekrijgt van de scheiding. Zo kun je van een peuter minder begrip verwachten dan van een tiener. Jullie geven aan dat er tijd nodig is om begrip voor je ouders te krijgen. Eerst moeten je gevoelens een plekje krijgen. Pas na verloop van tijd kun je het beter accepteren.

Een scheiding is voor niemand leuk. Niet voor ouders en niet voor de kinderen. Soms is het wel de beste optie. Makkelijk is het echter nooit. Het is ontzettend belangrijk dat ouders en kinderen met elkaar praten, en écht naar elkaar luisteren. Er wordt te vaak óver kinderen en jongeren gepraat en te weinig mét.

Begrip voor elkaar

Begrip moet natuurlijk van twee kanten komen. Ouders moeten begrijpen wat een scheiding met jou als kind doet, het is namelijk nogal wat! Opeens verandert er van alles in je leven. Je moet bijvoorbeeld verhuizen, je ziet één van je ouders veel minder, verjaardagen en feestdagen zijn opeens heel anders, en je krijgt misschien te maken met stiefouders en stiefbroers en –zussen. Knap lastig! Het is dan ook fijn als je ouders naar je luisteren, en je de ruimte geven om aan de situatie te wennen.

Er verandert natuurlijk ook voor je ouders een heleboel. Hier hebben zij niet altijd zelf voor gekozen. Zij kunnen het lastig hebben met de situatie. Als we allemaal op een respectvolle manier met elkaar omgaan, maken we de moeilijke situatie een stukje makkelijker, of in ieder geval ietsje gezelliger.

Ervaringsdeskundige jongeren

Bij de Augeo Jongerentaskforce zijn veel jongeren met gescheiden ouders. Bij sommige ouders ging de scheiding vrij goed, bij anderen was het een regelrechte vechtscheiding. Ieder van ons heeft zijn eigen verhaal. Deze verhalen delen we tijdens de Hoor & Zie mij workshop, om professionals bewust te maken wat een scheiding met een kind kan doen. We geven hem of haar handvatten om de situatie voor andere kinderen beter te maken. Zo zetten we onze eigen negatieve ervaringen om in iets positiefs.

Heb je tips?

Jullie meningen nemen we ook mee als we praten met professionals. Om nog duidelijker te maken wat er speelt onder jongeren, waar jongeren behoefte aan hebben tijdens de scheiding van hun ouders. Heb je dus tips aan bijvoorbeeld advocaten, rechters, werknemers bij de Raad voor de Kinderbescherming, of andere (jeugd-)hulpverleners? Laat het ons weten, bijvoorbeeld in de comments op Facebook en Instagram!

Lees ook

hier doen we het voor blok

Inspirerend en (te) herkenbaar

"Het blijft aan me knagen, mijn gevoel zegt dat ik daar ook hoorde te staan. Ik heb ook een soortgelijk verhaal... Maar ook nooit ECHT gehoord..
Vreemd eigenlijk... Ik ben namelijk al 30... Maar voel me ineens weer dat kind van toen.."

Feedback over de workshop

jongeren augeo vechtscheiding

Collegedag aanpak vechtscheiding

De gemeente Rotterdam organiseert op donderdag 14 september 2017 een collegedag vechtscheiding voor zo’n 250 professionals. Wij zijn er ook

Workshops Augeo Jongeren Taskforce

Workshops

De Augeo Jongerentaskforce organiseert workshops en trainingen. De jongeren delen zo hun eigen ervaringen met professionals in onder andere de zorg en het onderwijs.. Meer over workshops

jongeren augeo contact

Ik wil contact met de jongerentaskforce

Heb je een vraag over onze workshops of wil je een jongere uitnodigen om zijn of haar verhaal te vertellen?