Cookie melding
Augeo gaat zeer zorgvuldig om met haar informatie en zal deze gegevens nooit aan derden ter beschikking stellen.
Stap 1 van de meldcode houdt in dat je signalen in kaart brengt die je zijn opgevallen. Een signaal is eenvoudig gezegd iets in gedrag, uiterlijk of interactie dat je opvalt en waarvan je denkt ‘Hé, klopt dat wel? Wat zou er aan de hand zijn?’. Een signaal kán duiden op huiselijk geweld, maar dat hoeft niet – huiselijk geweld is een mógelijke verklaring. Daarom is het belangrijk objectief in kaart te brengen welke signalen je nog meer opmerkt.
Er zijn allerlei soorten kindermishandeling waaronder emotionele verwaarlozing. Wat is dat precies, hoe herken je dat en wat kun je doen als professional?
Signalen van huiselijk geweld zijn vaak lastig te herkennen. Daarom heeft Kadera de signalenkaart ontwikkeld. Deze bevat signalen die kunnen gelden voor het slachtoffer en de pleger. Per leeftijdsgroep is er een overzicht van signalen die kúnnen wijzen op huiselijk geweld. Sommige signalen kunnen ook wijzen op andere problemen. Er is bijna nooit sprake van één enkel signaal.
Ervaren kinderarts Ingrid Russel heeft al heel wat verwaarloosde kinderen geholpen en doorverwezen. Ze pleit voor een directe benadering bij het signaleren van kindermishandeling. ‘De meeste ouders vinden het juist fijn als je er niet omheen draait. Achter elke verwaarlozing zit een verhaal. Als je je daarin verdiept, is het gedrag van de ouders vaak enigszins te begrijpen. Gelukkig zijn de meesten best bereid om hun gedrag te veranderen. Daarom is het ook zo belangrijk om verwaarlozing te signaleren: vaak is er iets aan de doen.’
Als extraatje kun je de Meldcode-informatiekaart downloaden én ontvang je over 2 maanden een mail met aanvullende meldcode-informatie.
Want het werken aan de veiligheid van kinderen is een blijvend punt van aandacht én het sluit naadloos aan bij het thema van de Week tegen Kindermishandeling: Laat me niet los.