Huiselijk geweld herkennen en aanpakken is complex. Stap 2 van de meldcode is niet voor niks: overleg met een deskundige collega of vraag advies bij Veilig Thuis. Dit doe je om signalen te kunnen duiden en te overleggen welke vervolgstappen je eventueel moet zetten. 

Tip 1: Hoe vraag je advies aan Veilig Thuis?

De drempel om contact op te nemen met Veilig Thuis – ook voor het vragen van advies – is hoog voor veel professionals. Hoe komt dit? En hoe kan Veilig Thuis makkelijker benaderbaar worden?

Lees het artikel of bekijk de animatie over hoe Veilig Thuis werkt

Tip 2: Wat is de toegevoegde waarde van een aandachtsfunctionaris?

Als in jouw organisatie een aandachtsfunctionaris is aangesteld, bespreek je je zorgen of signalen meestal eerst met hem of haar. Aandachtsfunctionarissen zorgen voor de implementatie van de meldcode in de organisatie en adviseren en coachen collega’s bij het toepassen van de stappen.

Lees hoe twee aandachtsfunctionarissen er alles aan om de meldcode in hun organisatie ‘een gewoon gespreksonderwerp’ te maken. Lees artikel ›

Tip 3: Blijf bij de feiten

Objectiviteit is belangrijk bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het is belangrijk dat je je eigen normen niet als algemene norm neemt. Daarmee ga je namelijk weg van de feiten. Het onderscheid tussen objectief en subjectief is ook belangrijk bij dossiervoering. Met deze video (van LVAK) over een huisarts, kun je oefenen met zorgvuldige dossiervorming.

Ga naar de video-oefening ›

Nóg meer weten en leren over de meldcode?

  • Voor meer verdieping over stap 2, ga naar Advies vragen.
  • Ga naar onze Meldcode-themapagina voor meer algemene informatie, animaties, materialen en meldcode-cursussen.

Meldcode-informatiekaart

Als extraatje kun je de Meldcode-informatiekaart downloaden én ontvang je over 2 maanden een mail met aanvullende meldcode-informatie.

Want het werken aan de veiligheid van kinderen is een blijvend punt van aandacht én het sluit naadloos aan bij het thema van de Week tegen Kindermishandeling: Laat me niet los.

Ja, ik wil de Meldcode-informatiekaart!

En ik ontvang dan ook over twee maanden aanvullende meldcode-informatie.