1. Actueel
  2. 10 x Lezen en luisteren op vakantie

10 x Lezen en luisteren op vakantie

Vakantie! Eindelijk tijd om te lezen of heerlijk ongestoord naar een podcast te luisteren. Klinkt dit bekend? Hieronder een aantal lees- en luistertips die op de een of andere manier te maken hebben met veilig en veerkrachtig opgroeien in de meest brede zin van het woord. 

lezen

Snap dat dan!

Dit boek van Henno Oldenbeuving en Elsbeth Teeling leert je om pubers te zien in het licht van de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Zodat we pubers van nu beter begrijpen en kunnen begeleiden.

Boek bestellen ›

luisteren

Gabriel Anthonio: levenslessen voor leiders

Gedragswetenschapper Ben Tiggelaar gaat in gesprek met Gabriel Anthonio. Gabiel is hoogleraar, schrijver en was onder andere werkzaam bij een tbs-kliniek, Jeugdhulp Friesland en Verslavingszorg Noord Nederland. Hij deelt zijn belangrijke leiderschapslessen, gebaseerd op bijzondere persoonlijke ervaringen. Bijvoorbeeld een lunch met een zwerver op de vloer van Hoog Catharijne.

Podcast beluisteren ›

luisteren (en lezen)

Ben je bezopen?

Hoe is het om op te groeien met een psychiater als vader en psycholoog als moeder? Hoewel ze in hun werk veel te maken hadden met emoties, ontbrak het aan een diepgaand begrip en acceptatie van emoties in het gezin. Dit leidde bij Fimme Bakker tot een zoektocht naar manieren om zijn pijnlijke emoties door drugsgebruik te verdoven. In deze podcast van Timm Consultancy vertelt Fimme over het belang van empathie en begrip vanuit de gezondheidszorg, vooral bij het behandelen van verslaving. Hij maakte er ook een voorstelling over én een boek.

Podcast beluisteren ›

lezen

Interviews met plegers

Trouw heeft een interviewserie met ‘gewone’ jongens die iemand aangerand of verkracht hebben. In de eerste aflevering het verhaal van student Patrick.

Lees ervaringsverhaal ›

luisteren

Scheidverhalen

In Scheidverhalen, een podcastserie van Villa Pinedo, gaan cabaretier Andries Tunru en pedagoog Sophie Mulder in gesprek met jongvolwassenen over de scheiding van hun ouders. Welke impact had de scheiding toen op hun leven? En nu?

Podcast beluisteren ›

lezen

Michelle van Tongerloo over onrecht en wat ze doet om dit te bestrijden

Michelle van Tongerloo is huisarts en straatarts bij de Pauluskerk in Rotterdam. Ze biedt daar zorg aan dak- en thuislozen, verslaafden en mensen zonder geldige verblijfspapieren. Voor LINDA. schrijft ze samen over al het onrecht dat ze tegenkomt – én wat ze doen om dit te bestrijden.

Lees Michelle's verhalen ›

lezen

Nooit meer dezelfde; Gesprekken over verdriet, hoop en veerkracht

Voor de Volkskrant interviewde Coen Verbraak mensen die iets ingrijpends hebben meegemaakt – en die daarna verder moesten met hun leven. Een oncoloog, van wie twee dochters kanker kregen. Een vrouw met chronische pijn, die eindelijk verder kon toen haar been werd geamputeerd. Maar ook Ben Feringa, die de Nobelprijs voor Scheikunde won, een analfabete die op haar achtenveertigste alsnog leerde lezen en voor wie een wereld openging. Verhalen vol verdriet en rouw, maar ook vol veerkracht en hoop voor de toekomst.

Boek bestellen ›

luisteren

De meerwaarde van prenatale zorg in groepsverband

Aflevering 11 van de podcastserie ‘Dit is ónze tijd’ belicht de ins & outs van prenatale zorg in groepsverband. Onderzoek wijst uit dat dit leidt tot positieve effecten op de gezondheid van moeder en kind. Wat is er nodig om deze succesvolle methode op te schalen? Dat vertellen Marlies Rijnders (onderzoeker Centering bij TNO en verloskundige) en Jeanet Groenleer (verloskundige).

Podcast beluisteren ›

lezen

Iedereen kan het verschil maken

Leony Coppens, de expert over trauma bij kinderen, laat zien hoe iedereen in het leven van een kind kan bijdragen aan herstel en veerkracht.

'Dit boek put uit openhartige verhalen van ervaringsdeskundigen en wetenschappelijke kennis, waardoor het een must-read is voor iedereen die zich bekommert om het welzijn van kinderen.' – Anne-Laura van Harmelen, hoogleraar Brein, Veiligheid en Veerkracht.

Boek bestellen ›

luisteren

Taboe en onwetendheid in de huisartsenzorg over huiselijk geweld

In deze podcast hoor je POH en POH-ggz Saskia Sielias en inhoudsdeskundige Roely Drijfhout (Augeo Foundation) over huiselijk geweld in de huisartsenzorg. Onder leiding van Anika Corpeleijn, directeur van de Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners en Praktijkverpleegkundigen (NVvPO) gaan zij hierover met elkaar in gesprek. Ze geven vele voorbeelden en handige tips voor iedereen in de huisartsenpraktijk.

Podcast beluisteren ›