6 Tips: Hoe voorkom je als ouder dat stress thuis teveel wordt?

Gedwongen thuiszitten door het coronavirus kan flink stressvol zijn als ouder. Hoe voorkom je dat spanningen in het gezin te hoog oplopen en escaleren in ruzies en slaan? 
 

De theorie van de Window of tolerance (het spanningsraam) kan je helpen te begrijpen hoe stress werkt. In de animatie is deze theorie uitgelegd hoe het voor kinderen werkt, maar geldt net zo goed voor volwassenen. 

1. Structuur en routine: eerste hulp om stress te voorkomen

Zorg voor een weekplanning en dagelijkse routine. Structuur en ritme maken je dag voorspelbaar en vergroten het gevoel van veiligheid van alle gezinsleden. Google ‘dagplanning’ en ‘corona’ en je krijgt een rijke lijst met voorbeelden van schema’s waar je een plan uit kan samenstellen.

2. Regelmatig bewegen

Ritme gaat niet alleen over dagelijkse structuur. Ook met regelmaat bewegen is belangrijk om met stress om te gaan. Bewegen helpt je kalm te worden en te blijven. Ga dus (alleen of met familie) wandelen, fietsen of hardlopen. Bedenk activiteiten die je samen met de kinderen kunt ondernemen. Ook kun je beter verspreid over de dag kleine oefeningen doen dan één keer per dag een work-out.

3. Aandacht in het hier en nu

Mindfullness, het met aandacht in het hier en nu zijn, helpt je omgaan met gevoelens van stress en met beide benen op de grond te staan. Een bekende oefening is bijvoorbeeld rustig te gaan zitten, voeten stevig op de grond en achtereenvolgens 5 dingen te benoemen die je hoort (zoals de wasmachine die draait, het filmpje dat de kinderen kijken, een vogel die fluit), 5 dingen die je ziet (zoals de kat die zich wast), en 5 dingen die je voelt. Focus je op de afzonderlijke dingen, zonder daar iets van te vinden. Dat helpt in het ‘hier-en-nu’ te komen en bij jezelf te blijven.  

4. Time-out: even uit de situatie

Neem een time-out en trek je even terug uit de situatie. Onder de huidige omstandigheden kan dat best lastig zijn: je zit als gezin voor langere tijd dicht op elkaars lip. Maak daarom met elkaar afspraken hoe je kunt aangeven dat je even met rust gelaten wilt worden. Spreek bijvoorbeeld een teken met elkaar af (als je de capuchon van je hoodie of je koptelefoon op hebt) of wijs een plek aan waar je niet gestoord mag worden.

5. Toch sociale nabijheid ondanks fysieke afstand

Sociale steun speelt een belangrijke rol in het goed blijven functioneren in stressvolle omstandigheden. Zoek daarom andere manieren om contact te houden met je sociale netwerk. Bijvoorbeeld via Skype of Zoom. 

6. Een vertrouwenspersoon

Zorg dat je met iemand kan praten over je zorgen, angsten en frustraties. Zodat je een uitlaatklep hebt. Je kunt je kinderen wel vertellen hoe jij je voelt, maar voorkom dat je jouw stress op hen overbrengt. Trek zeker op tijd aan de bel als je het gevoel hebt dat je stress te hoog oploopt. Bel of facetime een bekende en schroom niet om hulp te vragen. Als je je sociale netwerk niet wilt of kunt vragen even bij te springen, bekijk dan deze site en zie wie zich in jouw omgeving aanbiedt om een handje te helpen. 

Instanties

Je kunt verschillende instanties om hulp vragen. De luisterlijn kan je bellen en mailen en de chat is in de avond open. Daarnaast kun je chatten met hulpverleners van instanties die gespecialiseerd zijn in omgaan met huiselijk geweld. Bijvoorbeeld Fier en Sterk Huis. Ook Mind Korrelatie biedt advies en ondersteuning – online en telefonisch. 

 

Lees meer over thuiszitten en stress

Wat doet stress met een kind?

Deze animatie geeft uitleg over de impact van stress op het kinderbrein. En hoe je kinderen helpt met stress om te gaan. Bekijk de animatie

Drie tips om met angstige kinderen te praten over corona

De scholen zijn dicht, mensen werken thuis, we houden anderhalve meter afstand. Voor volwassenen zijn het al rare en spannende tijden. Maar hoe zit het met kinderen? Hoe leg je hen uit wat er aan de hand is? Lees de tips

Corona en de jeugdzorg

In deze video staan we stil bij de belangrijke rol van jeugdzorgmedewerkers die ondanks het corona-virus hun nek blijven uitsteken voor jongeren in de jeugdzorg en jeugdbescherming. Bekijk het filmpje