1. Actueel
  2. 7 Podcast-tips voor professionals die werken met kinderen en ouders

7 Podcast-tips voor professionals die werken met kinderen en ouders

Podcasts waar je wat aan hebt in je werk met kinderen en ouders? Maar welke dan? Hierbij een kleine greep van podcasts over trauma en veerkracht met verhalen en inzichten van deskundigen en ervaringsverhalen.

Bij onderstaande de tips staat de Spotify-link, maar de (meeste) podcast zijn ook via andere streamingdiensten of een website te beluisteren.

1. Hoe overleef ik… de podcast (serie)

Francine Oomen praat met twintigers en dertigers over volwassen worden in een tijd van burn-outs, studieschuld en toekomststress. Elke aflevering zit volg survivaltips, net als haar bekende Hoe overleef ik boeken. De gesprekken gaan over psychische problemen, prestatiedruk, eenzaamheid, trauma en nog veel meer.

2. Ik wil een vader en moeder (51 min.)

Anja’s (38) moeder was verslaafd en haar vader is altijd afwezig geweest. Daardoor staat ze er al van jongs af aan alleen voor. Ze voelt een enorm gemis van een ouder waar ze op kan leunen en waar ze zelf even kind mag zijn. Ze blijft daardoor maar zoeken naar mensen die de leegte kunnen vullen in een soort ouderrol, terwijl ze ook wel weet dat dat de pijn niet zal oplossen.

3. It takes a village… netwerk & support dus (40 min.)

Open vertellen tegen anderen dat je het lastig hebt, thuis, met je kinderen.. in je klas met je leerlingen… Dat kan zwaar en ingewikkeld voelen om te doen. Maar je zorgen delen, kan je verlichten, kan spannings-verlagend zijn, stress verminderend… Zo veel mensen willen iets betekenen voor een ander, alleen als ze niet weten wat ze kunnen doen, dan wordt helpen ook best ingewikkeld.

4. Mirjam Koster – Traumasensitief onderwijs (19 min.)

In deze podcast deelt Mirjam Koster haar inzichten over traumasensitief onderwijs en haar praktijkervaringen. Leerkrachten kunnen soms gefrustreerd raken als een leerling veel aandacht vraagt, omdat dit storend kan zijn in de klas. Vaak komt dit gedrag voort uit onderliggende behoeften van de leerling die niet direct zichtbaar zijn. Als een leerling onrustig wordt tijdens overgangsmomenten, kan dit te maken hebben met een behoefte aan controle door een gevoel van onveiligheid. Door deze situatie beter te begrijpen en kleine aanpassingen in de communicatie te maken, kunnen leerkrachten veel stress verminderen en de veiligheid vergroten.

5. Het trauma tussen ons (serie)

Lotte Wilbrink gaat op zoek naar antwoorden op vragen waar ze al jaren mee worstelt. Heeft de PTSS van mijn ouders mij gevormd tot wie ik nu ben? En wat heeft het eigenlijk met ons gezin gedaan? Om die antwoorden te vinden, duikt ze dieper in het leven van kinderen die opgroeien in gezinnen waar PTSS een grote rol speelt.

6. Cindy Wijman over pesten (1 uur 17 min)

Cindy werd als kind gepest en kampt ruim 25 jaar met de gevolgen. Nu helpt ze zelf pestslachtoffers door ze te coachen op onder andere zelfvertrouwen. Ze deelt tips over zelfvertrouwen, assertiviteit en hoe om te gaan met pesten.

7. Alpacast (serie)

Podcast voor en door jongeren over mentale gezondheid (opgenomen tussen de alpaca’s). Iedere aflevering behandelt een thema, bijvoorbeeld: de pechgeneratie, relaties en schoolstress.