Augeo Actueel

 
Webinar: Doorbreken van de intergenerationele overdracht van geweld in gezinnen

Het komt voor dat kinderen die opgroeien in een gezin waar kindermishandeling plaatsvindt zelf dat geweld overnemen, bijvoorbeeld in hun relaties in de puberleeftijd. Hoe doorbreek je deze cirkel van geweld? Daarover gaat het webinar met als sprekers dr. Milou Lünnemann en ervaringsdeskundigen van de Jongerentaskforce van Augeo Foundation.

26 maart 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Meer weten over traumasensitief werken?

Traumasensitief werken betekent dat je er in je werk altijd rekening mee houdt dat kinderen en hun ouders ingrijpende ervaringen kunnen hebben. Door een kind en/of ouder veiligheid en vertrouwen te bieden, kan de stress afnemen. Wil je er meer over weten? We geven een aantal inspirerende tips.

19 maart 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Boekentips: Bij ons in de familie

Het thema van de Boekenweek 2024 is: Bij ons in de familie. In het kader daarvan zetten we een aantal boeken op een rij die een link hebben met dit thema.

15 maart 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Nieuw! Bijdragen aan veerkracht bij kinderen en gezinnen

Eind mei start de korte leergang ‘Visie op veerkracht’. Centraal staat de vraag: hoe kun je als gemeente of organisatie bijdragen aan het versterken van de veerkracht bij kinderen en gezinnen? En wat vraagt dit van jouw organisatie of gemeente? Deze leergang is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met beleid of strategie, gericht op het versterken van veerkracht of traumasensitief werken.

12 maart 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Hoe leg je uit wat je hersenen doen bij stress en trauma?

Gelukkig hoef je geen wetenschapper te zijn, om (een beetje) te begrijpen hoe je brein werkt. En dankzij de handige Breinbijsluiter-animaties kun jij als professional heel begrijpelijk van alles uitleggen aan een kind of ouder. Bijvoorbeeld over de ontwikkeling van de hersenen, wat helpt bij het omgaan met stress en tegenslag, en hoe je zelf kan bijdragen aan een veerkrachtig brein.

11 maart 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Vermoeden van huiselijk geweld in de huisartsenpraktijk

Of je nu doktersassistent bent, triagist, huisarts, praktijkondersteuner, physician assistant of nog anders, patiënten komen met allerlei klachten, zorgen en problemen bij je. Soms kun je het vermoeden krijgen dat een kind of een volwassene thuis niet veilig is. Waar kun je ─ vanuit jouw rol in de huisartsenzorg ─ op letten en wat kun je doen? Weet jij wat er veranderd is in de KNMG-meldcode? En hoe werk je samen met anderen?

5 maart 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Hulpmiddel om geweldspatronen binnen gezinnen te herkennen is vernieuwd

Wanneer je als professional werkt met gezinnen waar geweld speelt, helpt het als je meer begrijpt over het soort geweld dat er speelt en welke hulp daarbij het beste werkt. Het online magazine hierover helpt bij het in kaart brengen van het geweld. Er is nu extra informatie opgenomen over de insteek van de hulp.

29 februari 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Helpt psycho-educatie bij ouders die gemeld zijn bij Veilig Thuis?

Door psycho-educatie leer je je eigen gedrag en emoties beter begrijpen. Je leert bijvoorbeeld hoe je kan omgaan met stressvolle omstandigheden. en hoe je eventuele problemen kan voorkomen. Augeo Foundation, Veilig Thuis Kennemerland en Kenter Jeugdhulp hebben samengewerkt aan een project om te onderzoeken wat de meerwaarde is van psycho-educatie aan ouders die gemeld zijn bij Veilig Thuis. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Emanuel Snatager Foundation.

27 februari 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Nieuwe toolkit en magazine helpt professionals op Curaçao

Ook op Curacao zijn professionals die werken met kinderen binnenkort bij wet verplicht te werken met een beschermingscode. Daar heet het de Kódigo di Protekshon. Het doel is dat zij sneller en beter in actie komen als ze onveiligheid bij kinderen signaleren. Een nieuwe toolkit en een bijbehorend magazine helpen hierbij.

20 februari 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Jongeren: ‘Code rood in jeugd-ggz’

Veel jongeren die ingrijpende ervaringen hebben meegemaakt, laten we nu in de steek. Vaak hebben ze (gespecialiseerde) hulp nodig vanuit de ggz. Jongeren roepen de politiek op om op te komen voor (betere) jeugd-ggz.

15 februari 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Waarom Harry Potter een held werd en Tom Riddle Voldemort

Het is bekend dat kinderen die vervelende gebeurtenissen meemaken in hun jeugd vaker psychische klachten ontwikkelen, zoals Tom Riddle. Maar we weten ook dat er Harry Potters zijn waar het ondanks de nare gebeurtenissen later wel goed mee gaat. 'Hoe komt dit?'. Dit vraagt hoogleraar Christel Middeldorp zich af in haar oratie. 'En wat betekent dit voor de hulpverlening?' Met andere woorden: hoe kunnen we er aan bijdragen dat kinderen zich niet zo ontwikkelen als Tom Riddle?

13 februari 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Trauma bekeken vanuit 9 perspectieven

Bij trauma denken we al snel aan oorlog en rampen. Maar de meeste trauma’s ontstaan achter de voordeur in de privésituatie. Zoals bij incestslachtoffer Lies. Het nieuwe boek Traumastapeling – en de bijbehorende podcastserie – vertelt niet alleen haar verhaal, maar belicht trauma en het belang van een traumasensitieve samenleving vanuit het perspectief van wetenschappers, juristen, politici en therapeuten.

8 februari 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Hoe helpt veerkracht (zeer) jonge ouders?

Moeder of vader worden als je zelf nog heel jong bent, kan veel impact hebben. Zowel op de ouders als op het kind. Wat kan jonge ouders, en dan vooral degenen met achterliggende problemen (bijvoorbeeld opgroeien in armoede of opgroeien met een ouder in de gevangenis) helpen, zodat zijzelf en hun kind veilig kunnen opgroeien?

5 februari 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
De dynamiek van huiselijk geweld in beeld

Huiselijk geweld in relaties en in gezinnen is een ernstig en complex probleem. Het varieert in elke situatie in ernst, aard, frequentie en duur. Wat voor hulp kun je dan bieden als professional? Dat is pas mogelijk als je weet wat er aan de hand is. Hoe krijg je een volledig beeld van deze geweldsdynamiek?

25 januari 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Wie wint de Internationale Kindervredesprijs 2024?

De Internationale Kindervredesprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat strijdt voor kinderrechten. Tot 1 maart 2024 kun je een kind nomineren voor de prijs van dit jaar.

24 januari 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Oproep: waarborg kinderrechten bij formatie

Nederland heeft in 1995 het VN Kinderrechtenverdrag geratificeerd. Hiermee zijn we verplicht te zorgen voor speciale bescherming en zorg voor kinderen in ons land. Álle kinderen, ongeacht hun nationaliteit of verblijfsstatus. Het Kinderrechtencollectief heeft in een brief aan informateur Ronald Plasterk opgeroepen om de rechten van de kinderen te waarborgen gedurende de komende regeringsperiode.

16 januari 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Jeugdhulp – Wat willen jongeren zelf?

Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Maar wat als je je niet één dagje rot voelt, maar veel langer? Het aantal jongeren in de jeugdhulp is de afgelopen jaren hard gestegen. Ondertussen groeiden de wachtlijsten en was er minder passende hulp. In de Hervormingsagenda staat wat er gaat gebeuren om het jeugdstelsel te verbeteren. Maar waaraan hebben jongeren zelf behoefte?

15 januari 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Nieuwe serie power colleges over stress en trauma

In 25 minuten je kennis opfrissen en inspiratie krijgen? Dat kan met de power colleges van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Bij de komende drie colleges vertelt Edith Geurts (hoofdredacteur Augeo Magazine) over stress en trauma.

11 januari 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Wat is het verschil tussen een brugfunctionaris en een aandachtsfunctionaris?

Als je deze functienamen voor het eerst ziet, vraag je je misschien af ‘wat doet zo iemand?’. Het zal duidelijk zijn, het gaat niet om iemand die de brug bedient over een kanaal, of om een marketeer die aandacht wil voor zijn product. Wat dan wel?

9 januari 2024, Augeo Foundation Lees meer
 
Waarom zijn positieve ervaringen in je jeugd zo belangrijk?

Natuurlijk maakt iedereen liever fijne dingen mee dan nare. Maar als je veel nare levenservaringen meemaakt, zijn die positieve ervaringen extra belangrijk. Hoe zit dat dan? Daarover vertelde Jennifer Hays-Grudo, hoogleraar psychiatrie en gedragswetenschappen aan Oklahoma State University bij het congres Jeugdtrauma's: ACEs en PACEs.

2 januari 2024, Augeo Foundation Lees meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
Pagination.cshtml