Corona sluit scholen maar online pesten gaat onverminderd door

De scholen zijn dicht en gezinnen moeten zoveel mogelijk thuisblijven. Meer dan ooit communiceren we via onze devices. Kinderen en jongeren appen, tiktokken en instagrammen er op los. Online pesten gaat daarmee onverminderd door. 

Gemiddeld wordt een op de twintig jongeren online lastiggevallen. In 2018 waren dat zo’n 140.000 jongeren. De grootste vorm van pesten is laster. Denk aan gefotoshopte foto’s met nare teksten, meme’s, uitgesloten worden van whatsapp groepen, enzovoort. Kinderen en jongeren die online gepest worden krijgen geen rust, geen moment van pauze. En het is moeilijk om grip te krijgen op de online wereld.

Hoe ga je hiermee om? En wat kun je als leerkracht doen aan cyberpesten in jouw (virtuele) klas? Deze animaties vertellen je meer hierover en over sociale veiligheid op school. Lees ook over online pesten en andere risico’s van het internet in dit artikel van Augeo magazine.

Lees ook

Pesten

Drie korte animaties voor het primair onderwijs. Bekijk de animaties

Wat doet stress met een kind?

Deze animatie geeft uitleg over de impact van stress op het kinderbrein. En hoe je kinderen helpt met stress om te gaan. Bekijk de animatie

Drie tips om met angstige kinderen te praten over corona

De scholen zijn dicht, mensen werken thuis, we houden anderhalve meter afstand. Voor volwassenen zijn het al rare en spannende tijden. Maar hoe zit het met kinderen? Hoe leg je hen uit wat er aan de hand is? Lees de tips