1. Actueel
  2. Nieuwe digitale toolkit helpt bij aanpak kindermishandeling op Aruba

Nieuwe digitale toolkit helpt bij aanpak kindermishandeling op Aruba

De regering van Aruba heeft op 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, een digitale toolkit voor de Codigo di Proteccion (Beschermingscode) gelanceerd. De Beschermingscode - vergelijkbaar met de meldcode - bestaat sinds 2021. Het doel is dat professionals die met kinderen werken sneller en beter in actie komen als ze onveiligheid bij kinderen signaleren. De nieuwe toolkit en een bijbehorend magazine helpen hierbij.

De situatie op een klein eiland als Aruba, qua grootte te vergelijken met Texel, is heel anders dan in Nederland. Hoe ga je hier als professional om met vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld? Wat zijn afspraken over privacy en beroepsgeheim? Hoe kun je kinderen en gezinnen steunen?

Behoefte aan kennis

Augeo Foundation was samen met UNICEF Nederland en lokale betrokken experts en organisaties op Aruba nauw betrokken bij de ontwikkeling van de beschermingscode. Onder Arubaanse professionals uit het onderwijs, justitie, de sociale sector en gezondheid bleek er echter nog grote behoefte te zijn aan meer kennis op het gebied van kindermishandeling en huiselijk geweld en het werken met de Codigo. Daarom is er gewerkt aan een digitale toolkit en bijbehorend magazine boordevol informatie en verhalen ontwikkeld. In de toolkit vind je onder andere achtergrondinformatie over kindermishandeling op Aruba, oefeningen over signalen, tips over gespreksvoering met ouders en kinderen en heel veel video’s van lokale experts met tips en ervaringsverhalen.

 

Positieve reacties

Trainers en supervisoren (aandachtsfunctionarissen) kunnen de toolkit gebruiken voor trainingen en bijeenkomsten. Daarnaast is de toolkit een handig naslagwerk voor professionals. De eerste reacties zijn zeer positief: 

  • ‘De informatie heeft mij als moeder en toekomstige grootmoeder enorm geholpen. Ik zie ouderschap helemaal anders nu.’
  • ‘De variatie en de hoeveelheid van de gegeven voorbeelden zijn heel helder en bruikbaar’.
  • ‘Goede thema’s en interessante inhoud. Ook vond ik het prettig hoe alle vormen van kindermishandeling een beschrijving erbij hadden zodat alles duidelijker wordt.’
  • ‘De video van de politie heeft diepe indruk bij me achtergelaten. Natuurlijk ook de verhalen over hoe kleine acties van ons als professionals van grote invloed kunnen zijn op het leven van een kind.’

Gedegen voorbereiding

De totstandkoming van de toolkit ging niet over één nacht ijs. Er is – onder andere door Augeo Foundation - uitgebreid gesproken met betrokkenen ter plaatse. Van juristen tot sociaal werkers en van leraren tot beleidsmedewerkers. En niet te vergeten, met jongeren. Met hele enthousiaste actieve projectgroep en contentgroep gemaakt, waardoor veel lokale voorbeelden en tips.  Naast de toolkit is er ook een thema-magazine over dit onderwerp verschenen. Het Asertivo-Magazine is er in het Engels en Papiamento. Dit alles werd mogelijk met behulp van subsidie van de Europese Unie en het #ACT4ECC (Awareness Campaign Toolkit For European and Caribbean Children) program, onder supervisie van UNICEF Nederland.

Officiƫle lancering van de toolkit en magazine op Aruba.
De toolkit en magazine zijn ontwikkeld in samenwerking met bovenstaande organisaties.