1. Actueel
  2. Dilemma in de kinderopvang: gescheiden ouders die elkaar tegenspreken

Dilemma in de kinderopvang: gescheiden ouders die elkaar tegenspreken

Veel professionals kennen de theorie van de meldcode, maar de praktijk is een ander verhaal. Pedagogisch medewerkers in de kinderopvang kunnen daarover meepraten. Bij het toepassen van de stappen, lopen professionals soms toch tegen belemmeringen aan. Wat doe je bijvoorbeeld als gescheiden ouders elkaar tegenspreken? Daarover gaat een van de casussen in de gesprekshandreiking ‘In gesprek over meldcode-dilemma’s’.

‘Hoe blijf ik loyaal naar beide ouders en beschuldig ik hen niet, maar kan ik wel mijn zorg voor de kinderen op een goede manier uiten?’

‘Toch lastig een inschatting te maken, ik hoor het verhaal maar van één van de ouders.’

Dit zijn twee voorbeelden van waar pedagogisch medewerkers mee zitten als het gaat om gescheiden ouders die elkaar tegenspreken. De online gesprekshandreiking helpt om op een aansprekende en laagdrempelige manier met je collega’s van gedachten te wisselen en te leren over het werken met de meldcode.

Hoe werkt de gesprekshandreiking?

De gesprekshandreiking bevat 12 video-casussen, vele reflectievragen en verdiepende materialen. Casussen die met name relevant zijn voor de kinderopvang:

  • Hoe interpreteer je signalen?
  • Wat als gescheiden ouders elkaar tegenspreken?
  • Wat als het inzetten van de meldcode de werkrelatie of veilige plek in gevaar brengt?

Bij de casus ‘Wat als gescheiden ouders elkaar tegenspreken?’ kan je met je team in gesprek om te reflecteren op je eigen en elkaars handelen. Deze gesprekken kunnen ook helpen om samen overeenstemming te krijgen over wat een goede handelwijze is dit vraagstuk. Aan de hand van de reflectievragen ga je met elkaar het gesprek aan. De handreiking geeft vragen als suggestie om over in gesprek te gaan naar aanleiding van de casus. Daarnaast vind je in het onderdeel ‘Verdieping’ materialen en werkvormen ter ondersteuning.