Opgroeien bij een ouder met een verstandelijke beperking

Ervaringsdeskundige Jennie Prins werkte mee aan het kinderboek ‘Kijk mij eens’.

Het kinderboek is speciaal voor kinderen die opgroeien met verstandelijk beperkte ouders. Het boek beschrijft het dagelijks leven van Naomi die opgroeit met een moeder met een verstandelijke beperking.  

verhaal van het kind

‘Ik hoopte al jaren dat dit boek zou komen.’ begint Jennie. ‘Er zijn nog zo weinig mensen die afweten van dit onderwerp.’ Haar grootste drijfveer? Erkenning voor het verhaal van het kind. Ook vandaag de dag groeien kinderen op met ouders met een verstandelijke beperking. Normaal begaafde kinderen van deze ouders komen in een lastige situatie terecht. 

Ik voelde me eenzaam

Vanuit haar eigen situatie kwam nagenoeg geen hulpverlening over de vloer, licht ze toe. ‘Slechts één maatschappelijk werker kwam eens in de drie weken.’ Jennie had een verstandelijk beperkte vader, twee zussen en broer. Al jong kreeg ze steeds meer verantwoordelijkheden op haar schouders. Zo wilde de maatschappelijk werker dat ze aanwezig was bij de gesprekken. Zodat Jennie zijn adviezen in gang kon zetten voor het hele gezin. ‘Ik voelde me eenzaam. Omdat ik de enige persoon was zonder een verstandelijke beperking.’ vertelt ze. (tekst gaat verder na beeld) 

Moeder met gehandicapte dochter

Het kan beter

Verstandelijk beperkte ouders hebben meer kans op depressie, verslaving of een laag inkomen. ‘Sport en nieuwe kleding was bij ons bijna  niet mogelijk. Verjaardagen werden niet gevierd.’ Nu zijn er stichtingen als Jarige Job die helpen met een cadeau en traktatie, zegt Jennie. Dat helpt een beetje.

Wat heeft een gezin als deze dan wél nodig? ‘Oog voor het normaal begaafde kind.’ Kinderen met een verstandelijke beperking krijgen direct hulpverlening. Bij normaal begaafde kinderen wordt aangenomen dat het wel goed met ze gaat. Juist deze kinderen komen in de knel. Ze zijn loyaal aan hun gezin en voelen zich sterk verantwoordelijk. 

START EEN GESPREK MET HET KIND ZELF

Met het kinderboek hoopt ze dat meer mensen het normaal begaafde kind zien en daar naar luisteren. ‘Aan het eind van elke hoofdstuk in het boek vind je vragen om een gesprek te beginnen.’ En er staan tips en informatie in het boek, vertelt Jennie. ‘Zo creëren we openheid rondom dit onderwerp.’

Benieuwd naar het boek? Het boek is te bestellen via SIEN.
Wil je meer weten over de belangenvereniging SIEN? Kijk dan hier.

Over Jennie Prins
Jennie Prins is vrijwilliger en ervaringsdeskundige bij de belangenvereniging SIEN die opkomt voor de belangen van mensen met een verstandelijke beperking en hun ouders en verzorgers.

anderen lazen ook

Wat is een trauma

Wat is een trauma?

Langdurige onveiligheid of chronische stress kan tot traumatische stressklachten leiden. Met grote gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Lees het artikel

Verandering meldcode houdt kwetsbare kinderen in beeld

Lees hoe

Meldcode, wat is het

Wat is de meldcode?

Wat is het basismodel? Meldrecht of meldplicht? Bekijk de animatie 'Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling' Lees meer