1. Actueel
  2. Waarom zijn positieve ervaringen in je jeugd zo belangrijk?

Waarom zijn positieve ervaringen in je jeugd zo belangrijk?

Natuurlijk maakt iedereen liever fijne dingen mee dan nare. Maar als je veel nare levenservaringen meemaakt, zijn die positieve ervaringen extra belangrijk. Hoe zit dat dan? Daarover vertelde Jennifer Hays-Grudo, hoogleraar psychiatrie en gedragswetenschappen aan Oklahoma State University bij het congres Jeugdtrauma's: ACEs en PACEs.

ACE is de afkorting van Adverse Childhood Experiences, in Nederland meestal vertaald met ingrijpende jeugdervaringen. Voorbeelden zijn: opgroeien in structurele armoede, een ouder in de gevangenis en kindermishandeling. Maar ken je ook de afkorting PACE? Dit staat voor de positieve ervaringen die een kind kan hebben (Protective and Compensatory Experiences). Hays-Grudo: ‘Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met relatief veel nare jeugdervaringen meer kans hebben op psychologische en fysieke problemen op latere leeftijd, zoals depressie, angst, verslaving en zelfs fysieke gezondheidsproblemen. Aan de andere kant kunnen juist positieve ervaringen, bijdragen aan de veerkracht van een kind en bescherming bieden tegen de negatieve gevolgen van de nare ervaringen.’

Vriendschap

Een voorbeeld van een positieve ervaring die Hays-Grudo noemt, is het hebben van een beste vriend. Dit beschermt kinderen tegen bijvoorbeeld afwijzing en pesten en helpt kinderen bij hun sociale ontwikkeling. Ze leren samen met vriendjes bijvoorbeeld hoe je je sociaal gedraagt en hoe je je emoties beheerst. Ook het hebben van een betrouwbare volwassene buiten het gezin is een belangrijke beschermende factor (positieve ervaring). Als je werkt met gezinnen is het dus belangrijk om ook te vragen naar deze positieve ervaringen en in kaart te brengen hoe het daarmee staat en of er ondersteuning bij nodig is, bijvoorbeeld bij het helpen om contact te maken met anderen.

Lees hier meer over beschermende factoren ›

Het gaat niet vanzelf

Maar let wel, de jeugdervaringen alleen bepalen niet wie iemand is of wat zijn of haar toekomst zal zijn. Sommige volwassenen kunnen goed omgaan met nare ervaringen in hun jeugd en hebben er weinig last van. Anderen ontwikkelen als kind of als volwassene problemen en hebben hulp nodig om daarmee om te gaan. En het is belangrijk om je te realiseren dat als ouders in hun jeugd deze positieve ervaringen niet gehad hebben, ze deze nog steeds opdoen als ze ouder zijn. En dat dus ook kunnen meegeven aan hun eigen kinderen.

Boekentip

Jennifer Hays-Grudo schreef samen met Amanda Sheffield Morris het engelstalige boek Raising a resilient child in a world of adversity. Dit boek is vooral gericht op ouders en geeft veel tips over het bieden van structuur in de opvoeding en het omgaan met ingrijpende ervaringen.