1. Actueel
  2. Tips voor leerkrachten die zich zorgen maken over een kind

Tips voor leerkrachten die zich zorgen maken over een kind

Als kinderen het thuis moeilijk hebben, is school vaak een plek waar zij zich wel prettig voelen. Omdat ze zich daar veilig, gezien en gehoord voelen. Wat kan je als leerkracht doen als je merkt dat het bij een leerling thuis niet goed gaat? Wat kan je voor hem of haar betekenen? Deze tips kunnen je helpen als je je zorgen maakt.

1. 4 video’s over steun bieden in de klas

Een klein gebaar of simpele handeling kan een groot verschil maken voor kinderen. Door de spanning thuis kunnen kinderen zich ook op school onveilig voelen. Bij een deel van de kinderen uit zich dat in stil en teruggetrokken gedag. Maar gevoelens van onveiligheid kunnen zich in druk of agressief gedrag tot uiting komen. Vier tips uit het onderwijs van Jolanda Buijze en Anton Horeweg hoe je kinderen kan helpen omgaan met deze gevoelens van onveiligheid.

2. Mini-cursus: ‘Armoede’ voor het primair onderwijs

Als professional in het primair onderwijs kun je kinderen en ouders die te maken hebben met armoede steunen. Hoe herken je signalen van armoede? Wat kun je doen voor de kinderen? Hoe bespreek je dit onderwerp met de ouders? In deze mini-cursus leer je hierover.

3. Artikel: Zo steun je gezinnen die in armoede leven

Vijf tips die ook voor onderwijsprofessionals handig zijn om te weten.

4. Breinbijsluiter-animaties

Hoe reageert het brein op stressvolle of onveilige situaties in het leven van kinderen en volwassenen? Wat kun je als kind doen om te werken aan een veerkrachtig brein of om je brein te helpen herstellen van stressvolle gebeurtenissen? Deze animaties leggen kort en helder uit hoe het brein reageert op stressvolle of onveilige situaties in het leven van kinderen en volwassenen en welke gevolgen dat heeft voor hun stress-systeem.

Extra tip: Als je in de klas wilt praten over stress en het effect daarvan op het brein, kan je gebruik maken van de speciale versie van de breinbijsluiter voor kinderen

5. Onderwijs-special ‘Kraak de meldcode’

In dit online magazine lees je hoe je signalen van kindermishandeling kan herkennen en wat je dan moet doen als leerkracht. Ook lees je een aangrijpend ervaringsverhaal. Kortom, een must-read voor iedereen in het onderwijs.

6. Het hele team geschoold over werken met de meldcode

Wist je dat Augeo Foundation cursuslidmaatschappen op maat heeft? Voor het primair onderwijs kun je zo goed en makkelijk het hele team van je school laten leren over signalen herkennen, de stappen van de meldcode, langetermijngevolgen van kindermishandeling, lastige gesprekken voeren met ouders, en nog meer.