1. Actueel
  2. Wat doe je voor kinderen en jongeren die worstelen met depressie?

Wat doe je voor kinderen en jongeren die worstelen met depressie?

Op maandag 20 januari is het Blue Monday, de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Een goed moment om extra stil te staan bij het mentale welzijn van kinderen, jongeren en hun ouders. Want wat doe je voor kinderen en jongeren die worstelen met somberheid en depressie? Voor professionals die dagelijks met hen werken, is het belangrijk om niet alleen te signaleren, maar juist ook om hulp en handvatten te bieden.

Hoe veerkrachtiger je bent, hoe beter je (geestelijke) gezondheid is. En veerkracht kun je ontwikkelen. We delen vijf inspirerende doe-, kijk-, lees- of luistertips:

Tip 1 | Doe mee met de MIND Blue Monday Run

De jaarlijkse Blue Monday Run van MIND vraagt aandacht voor mensen die worstelen met somberheid en depressie. In heel Nederland wordt er vandaag dan ook hardgelopen en gewandeld tégen depressie en vóór mentale gezondheid. Hiermee kunnen donaties worden opgehaald voor MIND, zodat deze stichting zich in kan blijven zetten voor mentale gezondheid in Nederland.

Als Augeo team hebben wij op Blue Monday onze wandelschoenen aangetrokken en ons twee-wekelijkse teamoverleg lopend in het bos doorgebracht om te praten over mentale gezondheid. Wat betekent dit voor jou? En wat betekent dit voor ons als stichting? Een mooi moment om stil te staan bij dit belangrijke onderwerp.

Tip 2 | Kijktip: de Breinbijsluiter animaties

Wat doet stress met je brein? De Breinbijsluiter animaties leggen dit onderwerp heel begrijpelijk uit. Oók voor ouders en ook voor jongeren. Er zit een korte handleiding bij hoe je deze animaties in je werk met ouders en kinderen het beste kunt gebruiken.

Bekijk de Breinbijsluiters ›

Tip 3 | Leestip: ‘Als je je schaamt voor je ouders - en je je dáár weer voor schaamt’

Psycholoog Sandra van Gameren weet uit eigen ervaring hoe alleen en ongezien een kind met een psychisch zieke ouder zich kan voelen. Daarom zijn eenzaamheid en schaamte gespreksonderwerpen in de KOPP-groepen die ze leidt. ‘Deze kinderen hebben 2 tot 4 keer meer kans om zelf ook psychische problemen of een verslaving te ontwikkelen,’ zegt ze.

Lees het artikel in Augeo Magazine ›

Tip 4 | Luistertip: Gezonde School, de podcast

Wat kunnen scholen doen aan de fysieke en psychische gezondheid van hun leerlingen of studenten? Scholen door heel Nederland en inspirerende experts vertellen hierover in de Gezonde School, de podcast.

Luister naar de podcastreeks ›

Tip 5 | Leestip: Elementen van veerkrachtig functioneren

We hebben onderzoek gedaan naar de elementen die van belang zijn voor het veerkrachtig functioneren van kinderen met ingrijpende ervaringen. De (veranderbare) elementen die in de wetenschappelijke literatuur het vaakst genoemd worden als belangrijk onderdeel van veerkracht zijn nader onderzocht en beschreven. Denk aan: coping, emotieregulatie, stressregulatie, zelfvertrouwen etc. 

Lees de artikelen per element ›