1. Actueel
  2. Wat heb je aan LSD, OEN en DIK bij een gesprek?

Wat heb je aan LSD, OEN en DIK bij een gesprek?

Hoe ga je in gesprek over kindermishandeling op een oplossingsgerichte manier?  De woorden in deze kop zijn ezelsbruggetjes die je kan gebruiken in een gesprek met een kind of ouder. En waarom moet je OMA thuislaten en ANNA meenemen?

Op een open, constructieve manier in gesprek gaan, is niet iets wat je ‘even’ doet. Om er bedreven in te worden, zul je ervaring moeten opdoen, bijvoorbeeld door te oefenen met verschillende gesprekstechnieken. De meldcode-cursussen van Augeo Foundation bevatten altijd een onderdeel dat ingaat op gespreksvoering en in onze lespakketten voor docenten die lesgeven over de meldcode zitten ook verschillende gespreksoefeningen. Maar voor nu geven we je graag deze handige ezelsbruggetjes mee die kunnen helpen bij het voeren van een oplossingsgericht gesprek met een ouder of kind.

Luisteren om te begrijpen

Een belangrijk uitgangspunt is dat je écht luistert. Pas wanneer je luistert om te begrijpen, in plaats van luistert om te reageren, ontstaat er echt contact. Wanneer het hebt over oplossingen, zijn de vragen en het doorvragen heel belangrijk. Enkele voorbeelden van oplossingsgerichte vragen: ‘Wanneer was het beter?’, ‘Wanneer lukte het wel?’, ‘Waar hoop je op?’, ‘Wat is al gelukt?’, ‘Hoe ga je het vieren als je doel bereikt is?’.

  • LSD:Luisteren – Samenvatten – Doorvragen
  • DIK: Denk In Kwaliteiten (Leg niet alle aandacht bij wat er fout is gegaan maar zorg dat je juist ook aandacht geeft aan alles wat er goed is gegaan)
  • OEN: Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
  • NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander
  • Laat OMA thuis: Oordelen, Meningen en Adviezen
  • Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit Aannemen