Cookie melding
Augeo gaat zeer zorgvuldig om met haar informatie en zal deze gegevens nooit aan derden ter beschikking stellen.
Binnen een lidmaatschap kun je meerdere online cursussen volgen die speciaal gericht zijn op "Categorale instellingen, ZBC's en privéklinieken". Deze cursussen sluiten aan op de praktijk en duren gemiddeld 2 tot 3 uur. Een aantal van de cursussen sluit je af met een toets, waarna je ook een bewijs van deelname ontvangt. Je kan zelf bepalen wie in jouw organisatie welke cursus kan volgen. Alle cursussen zijn ontwikkeld in samenwerking met beroepsgroepen, brancheorganisaties en kennisinstituten.
Met onze online cursussen leren onder andere artsen en verplegend personeel op maat over huiselijke geweld, schadelijke praktijken en andere ingrijpende gebeurtenissen die kinderen meemaken. Zo leer je onder andere meer over:
Ook nadat een cursus is gedaan, is het belangrijk om de aandacht vast te houden. Augeo helpt om het thema 'aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld' op de agenda te houden. Zo krijgen bijvoorbeeld alle deelnemers het online Augeo Magazine over veilig opgroeien en kun je de Augeo-app downloaden die je dagelijks up-to-date houdt. Regelmatig ontwikkelen we nieuwe leerproducten en handige tools en organiseren we webinars waarvan we cursisten als eerste op de hoogte stellen. Augeo Foundation is een stichting. Dat betekent dat wij onze cursusinkomsten herinvesteren in diverse projecten om huiselijk geweld zo goed mogelijk aan te pakken. Samen geven we kindermishandeling geen toekomst.
Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor verpleegkundigen op de kinderafdeling. De cursus gaat over het signaleren van kindermishandeling en hoe je dan moet handelen. De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is daarbij de leidraad. Je leert over de verschillende vormen van kindermishandeling. In de cursus leer je hoe je de signalen kunt herkennen en wat je – vanuit jouw rol – kunt doen.
duur: 1,5 uur
Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor kinderartsen. De cursus gaat over het signaleren van kindermishandeling en hoe je dan moet handelen. De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is daarbij de leidraad. Je leert over de verschillende vormen van kindermishandeling. In de cursus leer je hoe je de signalen kunt herkennen en wat je – vanuit jouw rol – moet doen.
duur: 1,5 uur
Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals op afdelingen of de poli’s in het ziekenhuis (met uitzondering van SEH, kinderafdeling en geriatrie). Ook voor radiologen en radiologisch laboranten. De cursus gaat over het signaleren van en handelen bij vermoedens van verschillende vormen van huiselijk geweld: kindermishandeling, partnergeweld en ouderenmishandeling. De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is daarbij leidraad. Ook leer je over de verplichte kindcheck en over de mantelzorgverlenerscheck.
duur: 1,5 uur
Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor iedereen die in het ziekenhuis werkt maar geen arts of verpleegkundige is. Als je in het ziekenhuis werkt, zie je veel mensen voorbij komen. Daarbij vang je soms signalen op waarover je je zorgen kunt maken. In deze cursus leer je wat we verstaan onder huiselijk geweld en kindermishandeling, hoe je signalen kunt herkennen en wat je met deze signalen kunt doen.
duur: 0,5 uur
Je ontvangt twee versies van de herhaalcursus, namelijk die voor de ziekenhuismedewerkers algemeen en een (nog kortere) versie speciaal voor artsen en medisch specialisten.
Als verpleegkundige of medisch zorgprofessional pas je de stappen van de meldcode niet dagelijks toe. Toch is het belangrijk dat je deze kennis blijft herhalen, zodat je weet hoe te handelen wanneer je je zorgen maakt om een kind. In deze herhaalcursus wordt jouw kennis over de stappen van de meldcode weer opgefrist. Daarnaast is er in deze cursus veel aandacht voor het gebruiken van de meldcode in de praktijk. Collega’s in ziekenhuizen delen hun ervaringen met de meldcode: waar ze tegenaan lopen en hoe zij dat oplossen. En je kunt aan de slag met een paar korte casusvoorbeelden uit de praktijk. Ook kun je de gespreksvoering met ouders oefenen aan de hand van filmpjes: hoe je je zorgen deelt met ouders, hoe je omgaat met oplopende emoties en hoe je vertelt dat je gaat melden.
Als specialist pas je de stappen van de meldcode niet dagelijks toe. Toch is het belangrijk deze kennis te herhalen, zodat je weet hoe te handelen wanneer je je zorgen maakt om een kind of volwassene. In deze herhaalcursus wordt jouw kennis over de stappen van de meldcode weer opgefrist. Aan de hand van een paar voorbeelden en dilemma’s uit de praktijk wordt het praktisch gemaakt. Ook kun je de gespreksvoering met ouders oefenen aan de hand van filmpjes: hoe je zorgen met ouders kunt delen, hoe je omgaat met oplopende emoties en hoe je vertelt dat je gaat melden.
duur: herhaalcursus ziekenhuis – 30 minuten | herhaalcursus artsen – 20 minuten
Geïllustreerd door korte filmpjes leer je hoe je je zorgen onder woorden kan brengen en daarin goed kan reageren op de emoties van de ouder. Ook oefen je het benoemen naar ouders dat je gaat melden bij Veilig Thuis.
Signalen of vermoedens van onveilige gezinssituaties bespreken met de patiënt/cliënt of zijn of haar ouders vinden veel zorgprofessionals lastig. In deze online gespreksoefeningen oefen je de communicatietechnieken die daar houvast bij bieden : Schakelen tussen communicatieniveau ’s, emotieregulatie en luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD). De gespreksoefening bestaat steeds uit twee onderdelen: je oefent eerst met een gesprek aan de hand van een videocasus, daarna doe je verdiepingsoefeningen met de betreffende gesprekstechniek.
Hieronder vind je een overzicht van de gespreksoefeningen en voor welke sectoren en professionals deze geschikt zijn.
Dit is een gesprek met mevrouw Gadema die psychische problemen heeft. Je maakt je zorgen over haar dochter en bespreekt deze zorgen met haar. In dergelijke gesprekken kunnen de emoties hoog oplopen en dat kan spannend zijn voor jou als professional. Een aantal gesprekstechnieken kan dan helpen om aandacht aan de emoties te geven zodat deze wat kunnen zakken en je weer verder kan praten over de inhoud.
Dit is een gesprek met cliënt Simone, die zwanger is. Ze kampt met vermoeidheidsklachten en ervaart thuis veel spanningen. Je maakt je zorgen om haar situatie en wil dit bespreken. Je leert de verschillende communicatieniveaus te gebruiken in een gesprek over zorgelijke signalen met een cliënt of zijn/haar ouder. Je oefent wanneer het schakelen naar welk communicatieniveau effectief is.
Dit is een gesprek van een zorgprofessional met de behandelend arts Erik. Je hebt zorgen over jouw patiënt, mevrouw Martina, en wil dat Erik deze zorgen met haar bespreekt. Als je zorgen over een patiënt overdraagt aan een verantwoordelijke collega kan het gebeuren dat deze er niet voor open staat. In zo'n situatie kunnen de vier communicatieniveaus helpen om duidelijk te zijn maa r ook oog te houden voor de positie van de ander.
Dit is een gesprek met Mehmet, een jonge man die vanwege een beperking afhankelijk is van zorg. Je gaat met hem in gesprek omdat zijn gedrag veranderd is de laatste tijd en jij je zorgen over hem maakt. Je leert in deze oefening te schakelen tussen inhoud en gevoelsniveau en je ervaart welk effect dit heeft op het gesprek. Ook leer je hoe je kunt samenvatten of vragen stellen zonder oordeel of eigen interpretatie en wanneer het stellen van open of gesloten vragen effectief is in een gesprek.
Dit is een gesprek met mantelzorger, de heer Ketelman, die voor zijn vrouw zorgt. Mevrouw Ketelman is jouw cliënt. De zorg voor zijn vrouw lijkt de heer Ketelman boven het hoofd te groeien. Je bespreekt jouw zorgen met hem. Je leert hoe je emoties van de mantelzorger kan laten zakken door de verschillende gesprekstechnieken op het juiste moment en op een effectieve manier in te zetten.
duur: 30 minuten per gespreksoefening
Het is niet eenvoudig om een gesprek te voeren in situaties waarbij stress en trauma's een grote rol spelen. In deze cursus legt kinder- en jeugdpsychiater Professor Adriaenssens uit hoe kennis over de werking van de hersenen kan helpen bij gesprekken over huiselijk geweld. Hij behandelt verschillende casussen en maakt gebruik van animaties en videobeelden.
In deze cursus wordt onder andere antwoord gegeven op de volgende vragen:
duur: 1 uur
Ouderenmishandeling is een onacceptabel maatschappelijk probleem dat lang niet altijd wordt opgemerkt. Het probleem kan hierdoor groter zijn dan uit de cijfers bekend is.
In je werk zie of hoor je soms dingen waardoor je je zorgen maakt over de veiligheid of welzijn van een oudere. In deze cursus leer jij hoe je ouderenmishandeling kunt herkennen en wat je kunt doen om ouderenmishandeling aan te pakken.
duur: 1 uur
De cursus Langetermijngevolgen van kindermishandeling gaat over de impact die het opgroeien onder langdurig stressvolle omstandigheden kan hebben en hoe dit allerlei klachten op volwassen leeftijd kan veroorzaken. Je leert in de cursus wat de gevolgen kunnen zijn voor onder andere het leren, gedrag, gezondheid (fysiek en mentaal) en ouderschap. En hoe het komt dat ingrijpende jeugdervaringen zo langdurig en op zoveel gebieden schadelijke gevolgen kunnen hebben. Experts vertellen daarover en je hoort voorbeelden uit de praktijk. Je reflecteert op hoe je in jouw werk van betekenis kan zijn voor mensen met ingrijpend jeugdervaringen en hoe jij bescherming kan bieden tegen deze negatieve gevolgen.
duur: 1 uur
Na deze cursus:
In dit e-college vertelt professor Howard Dubowitz wat artsen en verpleegkundigen kunnen doen voor gezinnen waar mogelijk sprake is van verwaarlozing. Dubowitz vertelt wat hij verstaat onder verwaarlozing, hoe je als arts of verpleegkundige verwaarlozing kunt opmerken en hoe je in gesprek kunt gaan en bovenal ouders kunt betrekken bij het vinden van oplossingen.
Deze cursus is Engelstalig. De video’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.
Howard Dubowitz is professor in de kindergeneeskunde en directeur van het “Center for Families” aan de universiteit van Maryland School of Medicine in Baltimore. Daarnaast is hij bestuurslid van ISPCAN (International Society for the Prevention of Child Abuse and Neglect). Tevens is hij docent/spreker en onderzoeker. Hij heeft meer dan 150 publicaties geschreven en is auteur van het boek: Neglected Children, Research, Practice, and Policy (1999) en co-auteur van het boek: Handbook for Child Protection Practice (2000).
duur: 45 minuten
Gedwongen worden te trouwen met iemand die je niet zelf hebt gekozen, mishandeld worden omdat je de eer van de familie hebt aangetast, achtergelaten worden in het herkomstland (van je ouders) omdat je verwestert of genitaal verminkt worden omdat de traditie dit voorschrijft. Ook in Nederland komt dit voor. Het zijn voorbeelden van schadelijke praktijken die in Nederland verboden zijn.
Als professional heb je een belangrijke rol in het voorkomen of stoppen van deze vormen van geweld. Deze cursus biedt je praktische tips hoe je het kan signaleren, er over kan communiceren en wat je kan doen wanneer je vermoedt dat een kind, jongere of volwassene met wie jij werkt hiervan slachtoffer is of dreigt te worden.
duur: 1,5 uur
Augeo gaat zeer zorgvuldig om met haar informatie en zal deze gegevens nooit aan derden ter beschikking stellen.
Augeo gebruikt cookies om o.a. de website te verbeteren en video's van Youtube te laten zien.
Meer weten? Lees onze privacy en gebruikersvoorwaarden.
Op dit niveau functioneert de website optimaal. We versturen gegevens naar externe partijen zoals Google Analytics en YouTube om je website ervaring te verbeteren. We slaan hierbij geen persoonsgegevens op.
Er worden alleen cookies geladen die noodzakelijk zijn om de website te laden en we versturen geanonimiseerde data naar Analytics om onze website te verbeteren.
Op dit niveau worden alleen de essentiële cookies geladen. We sturen alleen geanonimiseerde basisinformatie naar Analytics. Externe diensten zoals YouTube, Vimeo en Maps functioneren niet.