In stap 4 van de meldcode maak je een inschatting van de aard en de ernst van de situatie op basis van de informatie uit de stappen 1 tot en met 3. Met als doel de vraag te beantwoorden: is mijn vermoeden van huiselijk geweld blijven bestaan of weggenomen?

Tip 1: Hoe breng je veiligheid in kaart?

Professionals kunnen verschillende ideeën hebben over de veiligheid binnen een gezin. Hoe bepaal je wat veilig is? Wie is waar verantwoordelijk voor?

Lees het artikel ›

Tip 2: Signaleren, screenen of taxeren

Hoe bepaal je of een situatie veilig of onveilig is? En iets kan nu veilig zijn, maar hoeft dat overmorgen niet meer te zijn, hoe ga je daar mee om? En wat is het verschil tussen signaleren, screenen en taxeren als het gaat over onveiligheid?

Lees het artikel ›

Tip 3: Risicotaxatie-instrumenten

Om de verzamelde informatie goed te kunnen wegen, is het van belang dat je ook de risico- en beschermende factoren in kaart brengt en beoordeelt. Als het beoordelen van risico’s binnen de uitvoering van jouw taken past, kan je een risicotaxatie-instrument je daarbij helpen.

Bekijk verschillende instrumenten om veiligheidsrisico’s te taxeren ›

Nóg meer weten en leren over de meldcode?

Meldcode-informatiekaart

Als extraatje kun je de Meldcode-informatiekaart downloaden én ontvang je over 2 maanden een mail met aanvullende meldcode-informatie.

Want het werken aan de veiligheid van kinderen is een blijvend punt van aandacht én het sluit naadloos aan bij het thema van de Week tegen Kindermishandeling: Laat me niet los.

Ja, ik wil de Meldcode-informatiekaart!

En ik ontvang dan ook over twee maanden aanvullende meldcode-informatie.