Als je in stap 4 alle verzamelde informatie hebt gewogen en tot de conclusie bent gekomen dat je vermoeden van huiselijk geweld blijft bestaan, onderbouwd met feitelijke bevindingen, beslis je in stap 5 of een melding nodig is en of hulpverlening (ook) mogelijk is.

Tip 1: Heeft melden zin? En andere vragen aan Veilig Thuis

Volgens de meldcode moeten we bij structurele en acute veiligheid altijd melden bij Veilig Thuis. Suzan Weegenaar, beleidsadviseur scholing bij het Landelijk Netwerk Veilig Thuis, beantwoordt negen veel gestelde vragen over Veilig Thuis.

Lees het artikel ›

Tip 2: Hoe werk je aan veiligheid met ouders en kinderen

Om veiligheid in een gezin te bereiken, is betrokkenheid van ouders en kinderen een vereiste. Hoe krijg je dat voor elkaar? Vijf professionals over de voordelen en opbrengsten van hun aanpak. Met commentaar van Arianne Struik, ontwikkelingspsycholoog en directeur van The Institute for Chronically Traumatized Children.

Lees het artikel ›

Extra tip: Podcasts over kindermishandeling en veilig opgroeien

Er zijn vele podcasts over kindermishandeling en huiselijk geweld. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en Augeo Foundation zetten er een aantal op een rijtje.

Nóg meer weten en leren over de meldcode?

Meldcode-informatiekaart

Als extraatje kun je de Meldcode-informatiekaart downloaden én ontvang je over 2 maanden een mail met aanvullende meldcode-informatie.

Want het werken aan de veiligheid van kinderen is een blijvend punt van aandacht én het sluit naadloos aan bij het thema van de Week tegen Kindermishandeling: Laat me niet los.

Ja, ik wil de Meldcode-informatiekaart!

En ik ontvang dan ook over twee maanden aanvullende meldcode-informatie.