Het volleybalteam, de hockey-club, de complete Nederlandse Olympische ploeg, het zijn allemaal groepen. Groepen van sporters, trainers, en andere mensen eromheen. Als je onderdeel bent van een groep, kan dat helpen bij het versterken van je veerkracht. Hoe zit dat dan precies? En wat kun je als professional hierin betekenen voor een kind?

3x Onderdeel zijn van een groep

‘Eén man kan een belangrijk ingrediënt zijn voor een team, maar één man kan nooit een heel team maken.’
Kareem Abdul-Jabbar, voormalig Amerikaans basketbalspeler

Het is bekend dat het gevoel dat je onderdeel uitmaakt van een groep belangrijk is voor kinderen. Samen spelen en plezier maken is niet alleen leuk, maar het draagt ook bij aan veerkrachtig functioneren. Het vergroot het zelfvertrouwen en het plezier om bijvoorbeeld naar school, de buitenschoolse opvang, de muziekles of de sportclub te gaan. Doordat een kind onderdeel is van een groep, vertrouwt het erop (weet en voelt het) dat er andere kinderen (of volwassenen) zijn voor wie het kind belangrijk is. Als professional kun je op verschillende manieren investeren in groepsvorming en de onderlinge relaties tussen kinderen.

1. ‘Ik wil de beste judoka van de wereld worden’

Dean, een jongen van 8 jaar (ten tijde van deze opnames) heeft een grote droom: hij wil Paralympisch kampioen worden. Hij is bijna helemaal blind, maar traint mee met kinderen die wel goed kunnen zien. Hij hoort er bij. In deze reportage van NH Nieuws zie je zijn trainingsmaatje, zijn moeder, zijn trainer en natuurlijk Dean zelf.

2. Hoe kan skateboarden je helpen?

Deze video laat zien hoe skateboarden (jonge) mensen geholpen heeft. Het skateboarden werkte als uitlaatklep of om tot rust te komen, daarnaast was het iets wat ze vaak samen met anderen deden, ze hoorden bij een community. ‘Ik ken heel veel mensen die zeggen dat skateboarden ze heeft gered. Skateboarding was hun ‘escape’’.

3. ‘Ik versterk de relatie tussen de kinderen onderling door bewust te doen aan groepsvorming’

Anton Horeweg (leerkracht en Master Special Educational Needs (SEN) vertelt hoe hij de kinderen in zijn klas helpt bij het versterken van de onderlinge relaties.

* Deze video is onderdeel van Expeditie Veerkracht, een initiatief van Stichting Kinderpostzegels en Augeo Foundation, speciaal voor basisscholen en bso’s.

 

10 beschermende factoren die kunnen helpen bij het versterken van veerkrachtig functioneren

Protective and Compensatory Experiences (PACEs) kunnen belangrijk zijn bij het versterken van veerkracht en helpen bescherming te bieden tegen negatieve gevolgen van ingrijpende jeugdervaringen.

In Augeo’s Sportieve veerkrachtweek belichten we er vijf, waar je als professional direct mee aan de slag kan. Benieuwd naar alle beschermende factoren?

Download infographic beschermende factoren ›