Olympische sporters weten als geen andere dat structuur en routine belangrijk zijn. Vaak volgen ze met een ijzeren discipline hun trainingsschema. Met als doel: presteren bij de Spelen in Parijs. Voor kinderen is structuur en routine ook belangrijk. Ze vinden het fijn als ze weten waar ze aan toe zijn. ‘Structuur en routines’ helpen kinderen veerkrachtig te functioneren. Hoe werkt dit dan in de praktijk?

En tot slot, dit is alweer de laatste dag van Augeo’s Sportieve Veerkracht-week’, daarom geven we nog wat extra tips en inspiratie.

4x Structuur en routine hebben

‘Door mijn intensieve trainings- en competitieschema heb ik geen tijd om me druk te maken om mijn haar’
Lindsey Vonn, voormalig Amerikaanse skister, won in totaal 11 Olympische medailles

De uitspraak hierboven is natuurlijk wat over the top. Het geeft aan dat die structuur je helpt inzicht te hebben in wat er echt toe doet en wat belangrijk is. Een ander voordeel van het hebben van routine en een schema is dat je weet waar je aan toe bent, het is ‘vaste prik’ en je hoeft je er daarom niet druk om te maken. Dit ‘weten waar je aan toe bent’ is voor kinderen enorm fijn. Die structuur draagt bij aan hun veerkrachtig functioneren

1. Sport heeft direct positieve invloed op je gevoel van welzijn

Sport is goed voor de (fysieke) gezondheid, zo is algemeen bekend. Onderzoek van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) toont aan dat sport ook van directe invloed is op het gevoel van welzijn. Zeker mensen met neerslachtige en eenzame gevoelens hebben er baat bij. In dit artikel legt ‘Alles over sport’ (platform van Kenniscentrum Sport & Bewegen) de betekenis van dit onderzoek uit en wat je met deze inzichten kunt.

2. Hoe de dagelijkse routine van Sifan Hassan zorgt voor veiligheid

De Nederlandse atlete van Ethiopische afkomst won bij de Olympische Spelen in Tokio 2 gouden medailles (5 en 10 km) en 1 bronzen (1500 m). Ook in Parijs zal ze acte de présence geven op diverse onderdelen. Ze traint volgens een vaste dagelijkse routine. Ook tijdens de ramadan traint ze stug door, ze start alleen iets eerder op de dag. Meer over haar trainingen lees je in het artikel Learn from Sifan Hassan, most resilient female runner. Ze weet dat ze een voorbeeld is voor velen, zeker ook voor moslim-meiden. In Trouw zegt ze: ‘Ik was zo jong toen ik in Nederland kwam. Vooral de eerste drie jaar ben ik eenzaam geweest. Voor een kind alleen is het niet makkelijk in een ander land. Natuurlijk heb ik weleens gehuild en ben ik verdrietig geweest, toen en later. Maar ik had hoop. … Je moet nooit hopeloos zijn. Wie hoop heeft, kent blijdschap – ook als het tegenzit. Lukt iets niet? Misschien wel over een jaar. Met hoop kijk je over de hekken heen.

Bron: Trouw.nl

3. Wat kun je leren over veerkracht van Bibian Mentel?

De in 2021 overleden snowboardster Bibian Mentel was een voorbeeld voor velen. Niet alleen vanwege haar sportieve prestaties - ze was drievoudig paralympisch kampioen en viervoudig para-wereldkampioen – maar vooral vanwege haar tomeloze optimisme en drive om door te gaan. Wat kunnen onderwijsprofessionals (maar ook anderen) leren van haar als het gaat om veerkracht?

4. High five, knuffel, dansje of een boks?

In deze video zie je kinderen hun klas binnengaan. Maar voordat ze naar binnenstappen, is er een begroetingsritueel met de juf. Iedere dag hetzelfde, maar toch net even anders, want de kinderen mogen zelf kiezen uit een aantal opties. Weet jij welke 6 elementen hiervan een positief effect hebben op de kinderen? Kijk eerst zelf! Raak geïnspireerd en kijk welke elementen jij zou kunnen toepassen en herkennen.

* Deze video is onderdeel van Expeditie Veerkracht, een initiatief van Stichting Kinderpostzegels en Augeo Foundation, speciaal voor basisscholen en bso’s.

Wil je spieken voor het antwoord? Klik hier
6 elementen die voor een positief effect zorgen bij kinderen:
  • Gevoel van controle / keuze
  • Een fysieke activiteit
  • Plezier
  • Persoonlijke aandacht
  • Een ritueel / vaste routine
  • Indruk bij binnenkomst

 

10 beschermende factoren die kunnen helpen bij het versterken van veerkrachtig functioneren

Protective and Compensatory Experiences (PACEs) kunnen belangrijk zijn bij het versterken van veerkracht en helpen bescherming te bieden tegen negatieve gevolgen van ingrijpende jeugdervaringen.

In Augeo’s Sportieve veerkrachtweek belichten we er vijf, waar je als professional direct mee aan de slag kan. Benieuwd naar alle beschermende factoren?

Download infographic beschermende factoren ›