Hoe kan je in je werk ouders uitleg geven zodat zij het gedrag van hun kind beter begrijpen? Wat kan ik zeggen om hen meer inzicht te geven in hun eigen gedrag en emoties? Het geven van Psycho-educatie helpt ouders/verzorgers om het gedrag en de emoties van hun kinderen en van zichzelf beter te begrijpen. Als zij meer begrip hebben voor hun kind en voor zichzelf ontstaat er ruimte om te kijken hoe ze met dit gedrag en deze emoties om kunnen gaan. En hoe anderen hen daarbij kunnen helpen. Psycho-educatie biedt handvatten hiervoor.

Wat kunnen hulpverleners met deze materialen?

Onze animaties ontwikkelen we samen met professionele deskundigen en ervaringsdeskundige ouders en jongeren. Ze zijn primair bedoeld voor professionals die werken met ouders en kinderen in gezinnen waar zorgen zijn over de veiligheid. Denk daarbij aan jeugdhulpverleners, sociaal werkers, psychologen of praktijkondersteuners bij de huisarts. Of medewerkers van Veilig Thuis, de jeugdgezondheidszorg, wijkteams of Raad voor de Kinderbescherming.

Om deze materialen goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je kennis hebt over de impact van geweld en verwaarlozing op kinderen en ouders. Daarnaast helpt het als je gewend bent om hierover gesprekken te voeren met ouders. We geven hieronder enkele tips over hoe je de animaties goed kunt gebruiken.

Hoe gebruik je de psycho-educatie animaties?

Je kunt deze animaties op verschillende manieren inzetten;

  • Professionals kunnen ze gericht inzetten in gesprekken met ouders over opvoedingssituaties waarin de hulpverlener zich zorgen maakt over de veiligheid van de kinderen. Bekijk de animatie samen met de ouder en bespreek wat de ouder er in herkent. Het kan nodig zijn die animatie regelmatig te stoppen om de ouder te laten reageren.
  • De animatie kun je ook voorafgaand aan een gesprek met een ouder opsturen en in het gesprek nabespreken.
  • Of je kunt, na een gesprek waarin je psycho-educatie hebt gegeven, de animatie nasturen zodat de ouder er nog eens rustig naar kan kijken.

De animaties zijn bedoeld om te gebruiken in gesprekken met ouders. Met dank aan Veilig thuis Kennemerland, Kenter Jeugdhulp, Villa Pinedo en Saskia Gubbels van Augeo’s ouderpanel.