Op veel afdelingen van de Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen in Europa is er geen standaard screening op kindermishandeling en verwaarlozing (Kindcheck). Samen met onder andere Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis werkt Augeo eraan om de bewustwording en signalering van kindermishandeling bij artsen en verpleegkundigen van de spoedeisende hulp van Europese ziekenhuizen te vergroten.

De samenwerking op dit gebied is met Erasmus MC en met de besturen van de Europese beroepsvereniging voor Spoedeisende Hulp artsen (EUSEM) en de Europese beroepsvereniging voor Spoedeisende Hulp verpleegkundigen (EuSEN).

Doel van deze samenwerking is om artsen en verpleegkundigen tools (screeningsinstrument) aan te reiken en scholingsmogelijkheden (e-learning) voor een betere signalering van kindermishandeling in hun ziekenhuis.

In 2019 is er een groot Europees onderzoek uitgevoerd onder Europese ziekenhuizen. Daaruit bleek dat ongeveer 29% van de SEH afdelingen een screeningstool heeft om kindermishandeling te herkennen. Op veel SEH afdelingen is de detectie van kindermishandeling en verwaarlozing op basis van oudersignalen (kindcheck) niet geïmplementeerd. Verder is er een algemene behoefte aan meer training. Enkel de helft van SEHs in Europa heeft ziekenhuisbeleid omtrent kindermishandeling, terwijl we weten dat dit het gebruik van verschillende strategieën voor herkenning van kindermishandeling kan ondersteunen. Aan het onderzoek deden 185 respondenten uit 148 ziekenhuizen in 29 landen deden hieraan mee. Resultaten zijn gepubliceerd in Plos One.

In april 2024 is een effectiviteits- en implementatieonderzoek gestart naar de implementatie van een ‘Child Abuse and Neglect (CAN) Readiness Package’, ofwel CAN-Ready pakket, in drie Europese ziekenhuizen.

Dit is een uitgebreide toolkit met onder andere een gevalideerd screeningsinstrument, een best practice voorbeeld van ziekenhuisbeleid en online cursussen over signalering van kindermishandeling en communicatie voor artsen en verpleegkundigen.

Ziekenhuizen waar de implementatie en het onderzoek plaatsvindt zijn: ziekenhuizen geïmplementeerd: Mater Dei Hospital (Msida) in Malta, Skåne University Hospital (Malmö & Lund) in Zweden en Hospital Sant Joan de Déu (Barcelona) in Spanje.

Met deze studie willen we inzicht krijgen in de effectiviteit en implementatie van het CAN-Ready pakket voor bredere verspreiding naar ziekenhuizen in Europa.