Een hobby zorgt voor ontspanning, afleiding, plezier. Ook topsporters hebben een hobby nodig, vooral voor mentaal herstel. Het hebben van een hobby, wat voor veel mensen ook een sport kan zijn, is een van de 10 beschermende factoren die kunnen bijdragen aan het versterken van veerkrachtig functioneren. Hoe dat zit, lees je hier.

3x Een hobby hebben

‘Als ik hardloop, word ik moe. Dan is de energie eruit en ben ik relaxed in mijn hoofd.’
Sifan Hassan, Nederlandse atlete

Bron: Sifan Hassan wil met haar olympisch goud anderen inspireren. | Trouw

1. Topsporters hebben ook behoefte aan een hobby

Onderzoeker Yannick Balk volgde voor zijn promotieonderzoek onder meer de Nederlandse waterpolovrouwen, shorttrackers, beachvolleyballers, zwemmers en voetballers. Het inplannen van momenten van ontspanning, zowel voor de sporters als de coaches, leidt tot betere prestaties, zo komt uit Balks onderzoek naar voren. ‘Het is echt belangrijk om iets naast je sport te doen. Begin een parttime studie, leer een instrument bespelen, of doe voor mijn part een cursus Spaans. Als het maar voor de nodige afleiding zorgt.’ En dit geldt ook voor ‘gewone’ mensen en kinderen. Het hebben van een hobby, is enorm belangrijk en kan bijdragen aan het versterken van veerkracht.

2. Micha (21) ‘Ik zou iedereen aanraden om op zoek te gaan naar een hobby’

Micha groeide op bij een moeder met psychische problemen en toen hij acht was ging zijn ouders scheiden. Thuis nam het geweld toe, maar dat vertelde hij aan niemand. Tegenwoordig haalt hij veel steun uit het maken van muziek. ‘Dat gebruik ik als uitlaatklep. Ik zou iedereen aanraden om op zoek te gaan naar een hobby waarin je jezelf kunt uiten: of dat nu sport, kunst of iets anders is.’ Het complete verhaal van Micha en van 9 andere jongeren die thuis ingrijpende dingen meemaakten, lees je op Je monster de baas.

3.Bokser Radmilo Soda ‘Help kinderen ontdekken wat ze leuk vinden’

‘Zorg ervoor dat kinderen zichzelf kunnen zijn. Help ze om te ontdekken wat ze leuk vinden en geef ze de kans om zich daarin te ontwikkelen. Als een kind iets moet doen waarin het niet goed is en dat het niet leuk vindt, krijgt het nooit zelfvertrouwen.’ Radmilo Soda, is voormalig Nederlands kampioen boksen. Hij groeide op in Kroatië bij een moeder die niet goed voor hem kon zorgen. Zijn volledige verhaal, inclusief zijn tip voor professionele hulpverleners is terg te lezen in Augeo Magazine.

 

10 beschermende factoren die kunnen helpen bij het versterken van veerkrachtig functioneren

Protective and Compensatory Experiences (PACEs) kunnen belangrijk zijn bij het versterken van veerkracht en helpen bescherming te bieden tegen negatieve gevolgen van ingrijpende jeugdervaringen.

In Augeo’s Sportieve veerkrachtweek belichten we er vijf, waar je als professional direct mee aan de slag kan. Benieuwd naar alle beschermende factoren?

Download infographic beschermende factoren ›