1. Actueel
  2. Een gezinsgerichte aanpak op school helpt kinderen die het thuis moeilijk hebben

Een gezinsgerichte aanpak op school helpt kinderen die het thuis moeilijk hebben

Op basisschool Liduina in Den Haag krijgen kinderen die thuis problemen meemaken niet alleen extra steun op school, ook hun ouders worden actief betrokken bij de hulp. Deze gezinsgerichte aanpak blijkt effectief voor kinderen die in het reguliere systeem vaak vastlopen. Het is een mooi voorbeeld hoe traumasensitief onderwijs én goede samenwerking een kind verder kunnen helpen…

Geknipte en ingekleurde figuurtjes in soort van gezinsopstelling - Actueelbericht: Een gezinsgerichte aanpak op school helpt kinderen die het thuis moeilijk hebben

Een jongen in groep 6 steekt zijn vinger op. Niets bijzonders, lijkt het. Maar twee jaar geleden kroop hij nog huilend onder zijn tafeltje als hij iets niet begreep. Dankzij de gezinsgerichte hulp op basisschool Liduina is hij nu minder onzeker, durft hij vragen te stellen en heeft hij meer plezier op school. Zijn verhaal is een van de voorbeelden van hoe een school en een gezin samen een kind kunnen helpen meer zelfvertrouwen en rust te krijgen

De voorbeelden uit dit bericht komen uit het artikel ‘Gezinszorg op school’ uit het Onderwijsblad.

Als het thuis niet goed gaat

Veel kinderen die vastlopen op school, hebben te maken met ingrijpende ervaringen. Denk aan huiselijk geweld, een ouder met psychische problemen, verwaarlozing, scheiding of armoede. Dit kan het leervermogen én het gedrag van kinderen sterk beïnvloeden. Angst, woede, teruggetrokken gedrag of impulsiviteit zijn vaak geen op zichzelf staande problemen, maar reacties op een onveilige omgeving.

‘We denken nog te veel: het ligt aan het kind’, zegt intern begeleider bij Liduina, Michiel Asselman. ‘Maar thuis speelt er vaak heel veel. Daar moeten we iets mee.’ De focus op traumasensitief onderwijs én de gezinsgerichte aanpak van zijn school bieden daarvoor een oplossing.

Infographic ‘Onderwijs en leren’

Kinderen die meerdere ingrijpende ervaringen meemaken hebben vaak meer moeite met functioneren op school en leren. Ze hebben daardoor een grotere kans op een onderwijsachterstand. Het voorkomen draagt bij aan gelijke kansen voor alle kinderen. Hoe zit dat?

Bekijk de infographic ‘Onderwijs en leren’ van Augeo Foundation ›

Wat houdt een gezinsgerichte aanpak in?

In samenwerking met een ggz-praktijk ((psychologenpraktijk AGO) is er op basisschool Liduina iedere week een orthopedagoog op school aanwezig. Ouders kunnen daar samen met hun kind terecht voor gesprekken, therapie of spelvormen die helpen om trauma’s te verwerken.

  • Ouders en kinderen worden samen begeleid, bijvoorbeeld met behulp van EMDR-storytelling of gezamenlijke speltherapie.
  • Leraren, intern begeleiders en behandelaars werken nauw samen en delen informatie, uiteraard met toestemming van de ouders.
  • De hulp is laagdrempelig, want ouders hoeven geen ingewikkelde routes door jeugdzorg af te leggen.
  • De aanpak is preventief én duurzaam. Er wordt namelijk niet gewacht op escalatie, maar meteen gehandeld.

Een voorbeeld? Een moeder en haar dochter leren tijdens een spel op school elkaar complimenten te geven. ‘Je bent energiek’, zegt de moeder. Het meisje kijkt verbaasd: ‘Energiek? Ik wist niet dat dat een compliment was.’ Zo wordt op een speelse manier samengewerkt aan meer zelfvertrouwen, hechting en veerkracht.

Onderwijs als veilige basis

De kracht van deze gezinsgerichte aanpak zit ook in het onderwijs zelf. Leraren zien kinderen vijf dagen in de week en signaleren vaak als eerste wanneer het niet goed gaat. Op Liduina is dat professioneel georganiseerd: de school heeft meerdere intern begeleiders met een achtergrond in orthopedagogiek. Ze volgen kinderen én gezinnen over de jaren heen, zodat kennis niet verloren gaat. ‘Goed onderwijs is de basis,’ zegt adjunct-directeur Liselotte Schoenmakers. ‘Maar als je kinderen écht wilt helpen, moet je ook naast de ouders gaan staan.’ Zo ontstaat er veiligheid en vertrouwen. Precies wat kinderen nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen.

Traumasensitief onderwijs

Naast intern begeleider bij basisschool Liduina, is Michiel Asselman ook orthopedagoog bij Orion, een Amsterdamse stichting voor primair en voortgezet speciaal onderwijs. Samen met collega Evelyne Offerman, ontdekte hij dat het merendeel van de leerlingen van Orion geweld of andere ingrijpende ervaringen heeft meegemaakt. Het succesvolle antwoord van deze school: traumasensitief onderwijs. Benieuwd hoe zij dit aanpakken?

Lees er over in Augeo Magazine ›

Waarom gezinsgericht werken werkt

De gezinsgerichte aanpak zorgt ervoor dat kinderen zich gehoord voelen, thuis én op school. Ze leren hun emoties te reguleren en bouwen stap voor stap aan hun zelfvertrouwen. Hun ouders worden sterker en rustiger en krijgen inzicht in het gedrag van hun kind én zichzelf. En dat heeft vaak direct effect in de klas. ‘Als ouders thuis emotioneel op de rit zijn, maakt dat voor het gedrag van kinderen op school een wereld van verschil,’ zegt Asselman. En ook al zijn de wachtlijsten in de ggz lang: doordat de behandelaar in de school zelf aanwezig is, kan er vaak toch snel gestart worden met hulp. Juist die eerste stap maakt het verschil.

Meer lezen over gezinsgericht werken?

Lees het volledige verhaal over de gezinsgericht aanpak op basisschool Liduina in Den Haag in dit artikel van Onderwijsblad.

Lessen in Levenskunde; aandacht voor veerkracht in het onderwijs

Veel kinderen en jongeren in Nederland kampen met stress, angst en onzekerheid. Meer aandacht voor veerkracht op school kan leerlingen helpen. Reden voor Augeo Foundation om in 2020 het project Levenskunde te starten. Een rondgang langs de deelnemende scholen. ‘Laten we vooral aandacht geven aan de zachte kant, de gevoelskant, dan gaan kinderen groeien.’

Lees meer over levenskunde en veerkracht in het onderwijs ›

Voor scholen die ook gezingericht willen werken

De aanpak van basisschool Liduina is geen kwestie van magie, maar van visie, samenwerking en vertrouwen in de veerkracht van kinderen én hun ouders. Ook andere scholen kunnen hiermee aan de slag. Augeo Foundation helpt professionals in het onderwijs om trauma-sensitief te werken en focus te hebben op het veilig en veerkrachtig opgroeien van kinderen en jongeren. Krijg inspiratie voor het primair onderwijs en/of het voortgezet onderwijs .

TIP | Masterclass heleschoolbenadering veerkracht en welbevinden

Vitale en veerkrachtige leerkrachten, leerlingen die goed in hun vel zitten en beter om kunnen gaan met tegenslag en stress… en dit alles met behoud van onderwijskwaliteit: het is mogelijk. Maar hoe geef je dit concreet vorm? In de ‘Masterclass heleschoolbenadering veerkracht en welbevinden’ op 2 oktober 2025 gaat het Leer- & Veerkracht team (Dr. Rinka van Zundert en Dr. Bernadette Lensen) in op de wetenschap achter veerkracht en welbevinden en laten ze je zien en ervaren hoe je dit kunt verweven met alle aspecten van jouw school als organisatie. Zorgen voor je leerlingen door te zorgen voor je mensen!

Meer info over de masterclass ›